Helyi hírek 2017. március 16. 10:15 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A szabadban is biztonságban: Ne gyújtson tüzet!

A szabadban is biztonságban: Ne gyújtson tüzet!
A tűzeseteket követő vizsgálatok bebizonyították, hogy az erdő- és vegetáció tüzek 99 százalékát az emberi figyelmetlenség vagy szándékos tűzgyújtás okozza. A szabadtéri tüzek 80 százaléka tavasszal, illetve a nyári hónapokban pusztít. Szabálytalanság esetén a bírság 3.000.000,- forintig terjedhet. A hulladék nyílt téri égetése általános jelleggel TILOS, a tilalom kiterjed a lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetésére is. A főszabály alól ugyanakkor néhány jogszabály enged kivételeket, lehetővé téve a növényi hulladék égetését.

Fotó: illusztráció

BELTERÜLETI ÉGETÉS
Az önkormányzat rendeletében szabályozhatja, feltételekhez kötve megengedheti az avar és kerti hulladékok égetését. Azokon a településeken, ahol ez nem szabályozott, ott továbbra is tilos belterületen égetni. Égetés előtt tájékozódjon az önkormányzatnál!

KÜLTERÜLETI ÉGETÉS
Az irányított égetés folytatása a tűzvédelmi hatóság engedélyéhez kötött, de az engedély nem mentesít egyéb (például természetvédelmi) engedélyek beszerzése alól! A kérelmet az égetés tervezett időpontját megelőző 10. napig kell benyújtani az illetékes tűzvédelmi hatósághoz, amely azt 5 munkanapon belül elbírálja

TŰZGYÚJTÁSI TILALOM
TILOS az avar-, a tarló-, a legelő-, a nád- és a növényi hulladékok irányított égetése az elrendelt tűzgyújtási tilalom alatt! A tűzgyújtási tilalom fennállásáról tájékozódhat a tűzoltóságokon, a polgármesteri hivatalokban, valamint a http://bacs.katasztrofavedelem.hu honlapon.

ÁLTALÁNOS TEENDŐK SZABÁLYOS TŰZGYÚJTÁS ELŐTT
A biztonságos tűzgyújtást gátló tényezők (pl. erős szél) előzetes felmérése. A tűz oltásához szükséges létszám, oltóanyag, eszköz biztosítása. A tűz folyamatos felügyelete. Meggyőződés a tűz eloltásáról. Veszély esetén hívja a 112-t vagy 105-t! Javasoljuk a belterületi tűzgyújtás előzetes, legalább telefonos bejelentését a lenti elérhetőségeken.

További információ:
Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: http://bacs.katasztrofavedelem.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!