Helyi hírek 2017. március 18. 16:00

Életet mentett egy diák Kecskeméten

Életet mentett egy diák Kecskeméten
A pillanat törtrésze alatt cselekedett Tóth Horgosi Miklós, és a boltban mellette szívroham miatt összeeső férfinál azonnal elkezdte az újraélesztést. Ezzel mentette meg az életét.

Tóth Horgosi Miklós a kecskeméti Kodály iskola 11. évfolyamos gimnazistája. A mindennapjait nem csak a zene tölti ki, hiszen az egészségügy és a biológia is régóta foglalkoztatja. Tanítás előtt vagy után gyakran betér a közeli Szil-Coop áruházba egy kis rágcsálnivalóért. A közelmúltban is így tett. A pénztárnál állt már a sorban, amikor a közvetlen közelében egy középkorú férfi hirtelen összeesett. Egyedül Mikiben volt annyi lélekjelenlét, hogy ellenőrizze a pulzusát, és azonnal hozzákezdett az újraélesztéshez. Az áruházban található defibrillátor készüléket is bátran használta - adta hírül a baon.hu.

– Egyből tudtam, hogy szívrohama volt, minden jel erre utalt. Nem volt pulzusa, és lehetett hallani azt a bizonyos hörgő hangot. Mivel megállt a légzése, a test fújta ki a levegőt. Azonnal tudtam, hogy nincs idő semmire. Haladéktalanul meg kell kezdenem az újraélesztést, így nekiláttam a mellkaskompressziónak. Közben a beteg felesége hívta a mentőket. Soha nem felejtem el azt a néhány percet, amíg próbáltam újraéleszteni. Leírhatatlan érzés volt. Amikor kinyitotta a szemét, hihetetlenül boldog voltam – mesélte.

Miki életében először hajtott végre újraélesztést. Tavaly az iskolában részt vett egy életmentő különórán, ahol próbababán gyakorolhattak. A téma felkeltette az érdeklődését, és az óra után újra és újra megnézte az Országos Mentőszolgálat Csuja Imre főszereplésével készült videóját az újraélesztésről.

– Nagyon jó alap a videó, sokat lehet belőle tanulni. Az élet ezt már be is bizonyította számomra. Nagyon izgultam, amíg próbáltam újraéleszteni az urat, de tudtam, hogy az élete múlik rajta. Az orvosok által is ajánlott Bee Gees-dalt, a Stayin’ alive-ot dúdoltam közben, melynek dallamára tökéletesen lehet alkalmazni az újraélesztés ütemét. Ugyanakkor sokkot is kaptam, emlékszem, amikor észhez tért a beteg, és válaszolni tudott a kérdéseimre, ezt követően szinte azonnal elmentem a helyszínről. Igazából fel sem fogtam, mi is történt. A mentőt sem vártam meg, csak arra emlékszem, hogy a felesége megköszönte – elevenítette fel az eseményeket.

Miki a családján kívül másnak nem mesélt a történetről. Az igazgatónő is véletlenül tudta meg a fiatalember édesapjától. Így kezdett el terjedni, hogy egy igazi életmentő hős jár az iskolába.

Miki elmondta, az életmentés után jutott eszébe a nagymamája egyik kedvenc mondása: ha a mennyország kapujában állunk majd, két dolgot kérdeznek meg. Hozott-e örömet más életébe? Hozott-e örömet saját életébe? Miki az egyiket már kipipálhatja.

Hozzátette: minden tisztelete az orvosoké, akik nap mint nap életeket mentenek, embereket gyógyítanak meg. Stresszben élnek, hogy mások kapjanak még egy esélyt.




 

Kövessen minket a Facebookon is!