Kultúra 2017. március 19. 11:30

Régi idők reklámjai 3. - Fogápolás

Régi idők reklámjai 3. - Fogápolás
A 19. század végi félegyházi újságokban megjelent reklámok közül most a fogápolással kapcsolatos hirdetéseket vesszük sorra.

A szájhigiénés eszközök viszonylag széles körét népszerűsítették a korabeli helyi sajtótermékek. A piacot kezdetben a dr. Popp-féle „fog- és szájkonzerváló szerek” uralták. Az általa gyártott Anatherin szájvíz mindennapos használata a reklám szerint elmúlasztotta a fogfájást; a „könnyen vérző, beteg és gyulladt foghúst” gyógyította és erősítette; a fogkövet eltávolította és képződését meggátolta; a „szájbűzt azonnal megszüntette”.

Az utóbb „aromatikus” változatban is kapható dr. Popp-féle fogpaszta (vagy „fogpép”) „a fogakat folyton tisztán, egészséges és szép állapotban” tartotta, a fogínyt megerősítette, az általa forgalmazott fogpor pedig ragyogó fehérségű fogakat kölcsönzött, anélkül, hogy a fogak zománcát megsértette volna. Szintén vakítóan fehér fogsort, illetve a fogak „további odvasodásának megakadályozását” ígérte a különböző fogcseppek használata. Később helybeli orvosok is fejlesztettek ki saját fogápoló termékeket, így találkozhatunk a dr. Czobos-féle fogporral, a dr. Propper-féle szájvízzel, illetve az Irén-szájvízzel, amely antiszeptikus szerként „üdítőleg hatott a foghúsra, s megedzette a fogakat a meghűlésekből eredő s más fájdalmak ellen”.

Az akkori közegészségügyi állapotokra és a fogorvoshiányra következhetünk abból a hirdetésből, amely ma már elképzelhetetlen gyakorlatra mutat példát: a lyukas fogak önólmozására szolgáló terméket úgy reklámozták, hogy „aki odvas fogait önmaga akarja kitömni, az kérjen dr. Popp-féle fogtömőt (Plombe)”.

Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!