Helyi hírek 2014. június 8. 21:40 Forrás: antsz.hu

Érkezik az év első hőséghulláma

Érkezik az év első hőséghulláma
Az első igazán forró nyári napok a legmegterhelőbbek a szervezet számára.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a nappali csúcshőmérséklet akár a 32-35 fokot is elérheti. Az országos tisztifőorvos akkor ad ki hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladja a 25 fokot. Ez most ugyan nem valószínű, de az első igazán forró nyári napok a legmegterhelőbbek a szervezet számára, ezért is fontos, hogy megtartsunk néhány alapvető szabályt - figyelmeztet az ÁNTSZ.

A Kárpát-medence fölötti légtömeg napról napra fokozatosan melegszik. Az erősödő nappali felmelegedéssel és a melegebb éjszakákkal a napi középhőmérséklet hétfőn a Tiszántúlon már megközelítheti 25 fokot, kedden pedig országszerte több helyen meg is haladhatja azt. Előreláthatóan szerdán lesz a legmelegebb, majd a hét második felében egy hidegfront hoz enyhülést.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet több évre visszamenő vizsgálatai azt mutatják, hogy az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet, és ilyenkor növekszik a legjobban a hőségre visszavezethető halálozás is. A napi átlaghőmérséklet 5 °C-os emelkedése: 10%-al növeli az összes halálok miatti halálozás kockázatát; 12%-al a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát; 15%-al a szívpanaszok és „általános rosszullét" miatti sürgősségi mentőhívások számát.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja. A legfrissebb kutatások szerint bizonyítottan nő a koraszülés kockázata is, így a várandósok számára különösen fontos, hogy védekezzenek a forróság ellen.


Egyszerű óvintézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy a kockázatokat csökkentsük:

zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is;

érdemes ventillátort használni, 1-2 órát légkondicionált helyiségben tölteni;

a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben;

éjszaka szellőztessünk;

fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek;


NE fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt;

a szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni;

hordjunk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet;

használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet;

a csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát;

sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Kövessen minket a Facebookon is!