Helyi hírek 2017. március 21. 16:30

Kiút a kátyúból

Képgaléria
Kiút a kátyúból
Megkezdődött a földutak karbantartása Félegyháza külterületén. A munkagép jelenleg a Felső-Galambos részén lévő dűlőutak kátyúmentesítését végzi. A munkavégzés ideje alatt a lakosság részéről türelmet, a megfelelő útviszonyok fenntartásához pedig segítséget kér az önkormányzat.

Amikor az időjárás engedi, dűlőről-dűlőre jár a gréder a XI. kerület földútjain. A csapadékos tél és a járműforgalom miatt kialakult, néhol igen mély kátyúkat az önkormányzat munkagépe egyengeti el. A lakók között van aki nem örül a munkálatoknak, mivel ilyenkor a földút átmenetileg nehezebben járható. A javítás következtében ugyanis fellazul az út felső rétege, mely - különösen a kerékpárosok számára - néhány napig problémát okozhat. Használat következtében azonban a talaj visszatömörödik, és egyenletes felület alakul ki.

A munkálatok a gépkezelő részére is okoznak nehézséget, mivel sokan a dűlőutak töltésére építési törmeléket, salakot is használnak, és ez amellett hogy nehezíti az út karbantartását, önkormányzati rendeletbe is ütközik – tudtuk meg Ván Jenőtől, a terület önkormányzati képviselőjétől.

- Rendelet is szabályozza, hogy a közutak töltésére csak az út anyagával megegyező anyagot lehet használni, tehát a kátyúk földdel tölthetők fel. Sokan fordítanak gondot az ingatlanuk előtti útszakasz minőségének javítására, ami azért is fontos, mert az utak járhatósága nagyban függ a lakosság hozzáállásától. Ugyanakkor ezek a dűlők közutak, önkormányzati tulajdonban vannak, így a karbantartás elvégzését a lakóknak el kell fogadni.

A képviselő hozzátette: az utak állapotának fenntartása érdekében a gréderrel évente legalább két alkalommal végig kellene menni a külterületi részek dűlőútjain, de ez eszközhiány miatt nem valósítható meg maradéktalanul, és a munkavégzést az időjárás is nagy mértékben befolyásolja.

A lakók azonban továbbra is sokat tudnak segíteni a helyzeten azzal, ha a munkagép után a telek szélességében eldolgozzák a hantot, és az út szélénél létrejött padkát elsimítják. Mivel a földutak kátyúsodását nagy részben a csapadék okozza, fontos szempont az ingatlanok előtti vízelvezetés megoldása. Ahol az utak szélessége engedi, vízelvezető árkok létesítésével, másutt az esővíz más módon történő elvezetésével a lakók hozzájárulhatnak az út minőségének javításához.

A képviselőtől azt is megtudtuk, hogy áprilisban az utak fölé kilógó ágak levágását tervezik, melyek szintén akadályozzák a dűlők szabad járműforgalmát. Kérésük a lakosság felé, hogy a későbbi reklamációk megelőzése céljából, aki tudja, végezze el az ingatlana előtt az út menti fák metszését.

 

K.G.

Fotó: Kiss Gabriella

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!