Helyi hírek 2017. március 23. 10:15

Nagytakarítás volt Bács-Kiskun erdeiben

Nagytakarítás volt Bács-Kiskun erdeiben

Fotó: Pozsgai Ákos

A baon.hu tudósítása szerint
 gyorsan szaporodó zsákok láttán kijelenthető: egyelőre szélmalomharcot vívnak a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai is a szemetelőkkel. A kiskunhalasi Török-erdőben hamar megpakolták az utánfutót a takarítók, hiszen szemét volt bőven. A cég hetedszer hirdette meg nagyszabású szemétszedési akcióját, az erdők nemzetközi napja alkalmából a kezelésében levő erdőterületeken és az utak mentén.

– Annak ellenére, hogy erdész kollégáink folyamatosan szedik a szemetet a társaságunk kezelésében lévő erdőkben és parkerdőkben, örömmel csatlakoztunk 2011-ben az országos „Te szedd!” elnevezésű megmozduláshoz. A nyár eleji időpont azonban az erdei szemétszedéshez későinek bizonyult, mert az aljnövényzet akkorra már magasra nőtt. Öt évvel ezelőtt a saját akciónkat április 22-re, a Föld napjára hirdettük. 2014-től – amikor is az ENSZ március 21-ét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította –, a csillagászati tavasz első napján „nagytakarítunk” – tájékoztatta lapunkat Makra Zsuzsanna, a cég közönségkapcsolati referense. Mint megtudtuk: mindezt azért teszik, mert nemcsak csúnya a szemétkupacok látványa az erdőkben, hanem akár halált okozó veszéllyel is járhat az ott élő állatok számára. A konzerves dobozok, üvegtörmelékek ugyanis megsebesíthetik a vadakat, a drótokba fennakadva megfulladhatnak.

– Az évek során, harminc–negyven helyszínen, 400–500 fő részvételével – akik között alkalmazottak, közfoglalkoztatottak és önkéntesek is akadnak –, mintegy 200–600 mázsa szemetet gyűjtöttünk össze. Tapasztalataink szerint a szemét többsége illegálisan lerakott kommunális hulladék. Szinte mindent találtunk már a háztartási szeméttől a használati tárgyakig: bútorok, hűtő, mikró, gumiabroncs, de olykor cégek által kidobott veszélyes anyagokra, mint például olajos hordókra is rábukkantunk – sorolta Makra Zsuzsanna, aki hozzátette, az összeszedett hulladékot az egyes helyszínekhez legközelebb eső kommunális hulladéklerakókba szállították.

– A szemétszedési akcióink és a vállalkozási üzletágunk kapcsolódó környezetrendezési és parkfenntartási tevékenysége nyomán az éves hulladékszállítási, és lerakási költségünk nagyságrendileg 1 millió forint – közölte a referens, aki úgy véli: országos propagandát kellene kiépíteni az illegális szemétlerakás visszaszorítására; a lakosság szélesebb körű tájékoztatására, a kommunális hulladéklerakó-helyek népszerűsítésére.

Gyerekekkel az erdőkért

– Valljuk, hogy a gyermekeken keresztül könnyebben-gyorsabban juthatunk el a felnőttekhez, ezért a Vackor Vár Erdei Iskolában – és a huszonkét állami erdőgazdaság által működtetett valamennyi erdészeti erdei iskolában –, játszva tanítjuk, hogy „hogyan élhet minket túl a természet”. Tegnap a Kecskeméti Arborétumban – ahol ’hála Istennek nem jellemző a szemetelés –, interaktív foglalkozások keretében mutatták be kollégáim több kecskeméti osztálynak az Alföld-fásítás múltját és jelenét, az erdészek mindennapi munkáját – mondta el Makra Zsuzsanna.

 

Kövessen minket a Facebookon is!