Kultúra 2017. március 25. 09:30

Szabó Magda írónőre emlékeztek a Kiskun Múzeumban

Képgaléria
Szabó Magda írónőre emlékeztek a Kiskun Múzeumban
A múzeum a gyűjteményekről szól. Arról a sok-sok emlékről, kincsről, amelyeket őrzünk. Ezt a kincsestárat gyarapította az elmúlt évben Mészáros Jenőné, amikor felajánlotta számunkra a Szabó Magda írónővel folytatott levelezését. Ennek feldolgozására Dr. Szabó Imrét kértük fel. A Kiskunfélegyházi Író-olvasó Klub vezetője szívesen vállalta, hogy Erzsike néni levelezését, valamint a 100 éve született, és 10 éve elhunyt Szabó Magda írói munkásságát bemutatja Félegyháza közönségének –mondta el bevezetőjében Mészáros Márta március 22-én a múzeumban megtartott emlékesten.

Dr. Szabó Imre előadásában elmondta, hogy az eredetileg költői pálya felé kacsintgató Szabó Magda számára az országos ismertséget a Freskó és Az őz című regények hozták meg. Ettől kezdve élt szabadfoglalkozású íróként. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, mint például az Ókút, a Régimódi történet. De sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, mint például a Danaida vagy a Pilátus. A legnagyobb népszerűségnek azok a művei örvendtek, melyek megfilmesítésre kerültek, mint például a Vörös tinta, a Rola, a Danaida, a Kiálts, város, az Abigél, vagy a gyerekeknek szóló Tündér Lala.

Írói tehetségét számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el, ezek közé tartoznak: Baumgarten-díj, József Attila-díj, Debrecen Város Csokonai-díja, Kossuth- díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Nemes Nagy Ágnes-díj, A Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora, Prima Primissima díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje.

Mészáros Jenőné Erzsike néni tavaly 95. születésnapján mesélt az újságíróknak az írónővel kialakult kapcsolatáról: Nagyon szerettünk olvasni, cserélgettük a könyveinket. Egyszer Szabó Magda könyvét adtam oda a szomszédomnak, Etelkának, aki arra biztatott, hogy írjak levelet Szabó Magdának. Meg is tettem. Megírtam neki, hogy mi Móricgáton nagyon szeretjük a műveit. Postafordultával jött is a válasz. Az első levelet második, harmadik és még nagyon sok követte. A levelezést felváltották a személyes találkozások, így évtizedes barátság szövődött közöttünk. Leveleiben ő édes Bözsémnek szólított.

s. r.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!