Kultúra 2014. június 9. 13:12

Tények és érvek Petőfi haláláról?

Képgaléria
Tények és érvek Petőfi haláláról?
Telt ház várta június 5-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Borzák Tibor újságíró „P. S.- Titok a barguzini csontváz körül” című könyvének bemutatóját. Az ünnepi könyvhét keretében megtartott előadáson Kriskó János, a Kecskeméti Televízió szerkesztője beszélgetett a szerzővel és Karáth Imre dokumentum-filmessel a szibériai legendáról, hogy valóban Petőfi maradványait találták-e meg Szibériában.

Negyedszázada annak, hogy tudósok - köztük jeles régészek és antropológusok - nekivágtak, hogy feltárják a „barguzini legenda” igazságtartalmát, miszerint Petőfi Sándor Szibériában hunyt el. Az eseményeket kezdetektől figyelemmel kísérte és feldolgozta Borzák Tibor újságíró. Tapasztalatait, kutatómunkájának eredményét összegzi a március elején megjelent kötetben. Ebben a könyvben megírtam azokat a történeteket, amiket átéltünk a feltárás során. Újságíróként ezt követően is figyelemmel kísértem minden részletet. Rendelkezésemre állnak a legfontosabb dokumentumok, vizsgálati jegyzőkönyvek, amerikai jelentések. Több mint 50 elbeszélést gyűjtöttem össze száműzetésből hazatért emberektől, akik egyöntetűen állították, hogy Petőfi Szibériában van eltemetve. Az érvek – szerintem – azt bizonyítják, hogy a költő maradványait találtuk meg Barguzinban. Ezt ennek ellenére sem állítom könyvemben. Az olvasó, amikor a kötet végére ér, el fogja dönteni, hogy mi is van itt valójában – mondta el a szerző bevezetőjében.

Az esten bemutatták Karáth Imre „Egy legenda nyomában” című dokumentumfilmjét is. A szerző ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: egy dokumentumfilmesnek nem feladata, hogy előálljon egy igennel, vagy nemmel. Az viszont igen, hogy bemutassa a tényeket, felvillantsa a lehetőségeket.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!