Helyi hírek 2017. március 26. 11:00

Sanyi bácsi 90 évesen is boltba jár, füvet nyír és galambokat nevel

Képgaléria
Sanyi bácsi 90 évesen is boltba jár, füvet nyír és galambokat nevel
Korát meghazudtoló fiatalossággal fogadta 90. születésnapján a város köszöntését Nagy Sándor március 25-én Semmelweis utcai otthonában. Sanyi bácsi a ragyogó napsütésben már a kapuban várta a vendégeket, ahol rögtön el is kezdődött a vidám beszélgetés. A szépkorú férfi örömmel újságolta Balla László alpolgármesternek, hogy egy héttel ezelőtt 17 fős családi közösségben ünnepeltek. Életútjáról is derűsen szólt, pedig kiderült, nem is volt az olyan könnyű.

Nagy Sándor 1927. március 11-én született Kiskunfélegyházán, abban az időben, amikor még mindenki gyalog járt munkába, és sok ember nem mondhatta el magáról, hogy van saját cipője. Azon a napon, amikor az Országgyűlés még Zsitvay Tibor és Huszár Károly elnöklete alatt ülésezett. Ő még hallhatta gr. Bethlen István, gr. Klebelsberg Kunó  szavait.

„Ez nem is volt olyan régen.” 90 éve. Sándor bácsiék 9-en voltak testvérek. Nyolc fiú és egy lány. Nehéz gyermekkora volt. Árván nőtt fel. Apukája 2, anyukája pedig 10 éves korában halt meg. A testvére fogadta be és nevelte fel.  6 elemit végzett a Kiskunfélegyházához tartozó Alpári úti iskolában, ami 3 km-re volt a házuktól. Utána 8 évig gazdasági cselédnek állt. Havonta 10 forintnak megfelelő pengő volt a bére. Ennek a katonaság vetett véget.   A katonaság után megnősült, később megszülettek a gyermekei. Dolgozott a laktanyaépítésnél, állami gazdaságban, terményesnél, és a Volánnál 25 évet, mint rakodómunkás. 60 évesen ment nyugdíjba 1987-ben.  A nyugdíjas kor elérése után még 10 évig napszámba járt dolgozni, tevékenyen töltötte a mindennapjait. Nyolcvan éves koráig még művelte a saját földjét, de ma már csak kisebb munkáknál segédkezik. Egész életében kemény fizikai munkát végzett, soha nem kereste a munka gyengébb oldalát. 

Ma is mindennap boltba jár, és végzi a ház körüli munkákat. Füvet nyír, galambokat és csirkéket nevel feleségével együtt, aki szintén szépkorú, 87 éves.   

s. r.
  

 

Kövessen minket a Facebookon is!