Helyi hírek 2017. április 1. 07:30

Eltüntetik a kátyúkat az önkormányzati kezelésű utakról

Képgaléria
Eltüntetik a kátyúkat az önkormányzati kezelésű utakról
Bár a rendkívül kemény tél miatt a tavalyinál lényegesen több kátyú keletkezett a félegyházi utakon, a kijavításra szánt 12 millió forint várhatóan elegendő lesz a feladatra – véli Sipos Róbert, a városüzemeltetési osztály munkatársa, akit annak apropóján kérdeztünk a részletekről, hogy az önkormányzati kezelésű utakon megkezdődött a téli felfagyás okozta hibáik, kátyúk kijavítása tartós, meleg aszfaltos technológiával. A szakember hangsúlyozta: a gyors és rugalmas munkakezdés annak köszönhető, hogy az útjavításokat a kivitelező az önkormányzattal kötött három éves szerződés alapján végzi, így elkerülhető a közbeszerzési eljárás miatt késlekedés.

– A javításokat az előzetesen felmért legnagyobb kátyúk javításával kezdjük, a balesetveszélyes úthibákat megszüntetve. Ezt követően városrészenként minden utcán végighaladva történik a javítás. Tekintettel arra, hogy a sorrendet nem az útsérülés mérete határozza meg, lakossági bejelentéseket kátyúkról csak akkor várunk (de akkor nagyon szívesen vesszük!), ha az érintett területet a brigád úgy hagyta el, hogy az kimaradt a javításból – monda el Sipos Róbert hozzátéve: a belterületi úthálózat kijavítása után az önkormányzati tulajdonú külterületi aszfaltozott utak javítását is elvégezik, azonban az állami tulajdonú, kezelésű utakon semmiféle javítást nem végezhetnek.

A városüzemeltetési osztály munkatársától azt is megtudtuk, hogy a javítás forró aszfalttal történik. A bedolgozást csak akkor lehet elvégezni, ha megfelelő mennyiségű felület elő van készítve az aszfalt befogadására. Ennek érdekében külön brigád egy-két nappal az aszfaltozás előtt kibontja az úthibák málló, laza részeit, majd bontókalapáccsal egyenesre vágja a széleit. Az így előkészített kátyúk nyitva maradnak az aszfaltozásig.

A forgalomtól az utcákat nem zárják le, esetleg csak a konkrét munkavégzés idejére. Ezért a táblákkal jelzett helyeken fokozott óvatosságot kérnek az arra haladóktól. Az aszfalt bedolgozása, hengerlése után a széleket oldott bitumennel lezárják, ezért a friss javításra nem célszerű ráhajtani, mert bitumen freccsenhet az autókra.

A közlekedőktől a munkák befejezéséig ezúton is türelmet és fokozott figyelmet kérnek, hiszen számítani lehet kibontott, de még ki nem javított úthibákra. Mivel ezek többnyire néhány centiméter mélységűek, lassan át lehet menni rajtuk. Különös elővigyázatosságot követel továbbá az útjavító munkások melletti elhaladás, akik a munka zajától nem mindig hallják a közeledő autókat.

A munkák szerződés szerinti teljesítési határideje május 31., de jó idő esetén ennél korábban végezhetnek a kátyúk eltüntetésével Félegyházán. Addig is az önkormányzati fenntartású utakkal kapcsolatos bejelentéseket (a fentebb részletezett esetben) a 76/562-037, 76/562-041 közvetlen telefonszámokon lehet megtenni, míg az állami tulajdonú, kezelésű utakon tapasztalt hibákat a 76/480-630-as telefonszámon jelezhetik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!