Kultúra 2017. április 2. 13:30

A földreform hatásai a Kiskunfélegyházi Járásra

A földreform hatásai a Kiskunfélegyházi Járásra
Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága közös kiadásában a Váltóállítás – Diktatúrák a vidéki Magyarországon 1945-ben című tanulmánykötet Csikós Gábor, Kiss Réka és Ö. Kovács József szerkesztésében.

Fotó: illusztráció - huszadikszazad.hu

A hiros.hu információi szerint
a könyv a Magyar vidék a 20. században-sorozat első darabja, amelyben Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársa megyei kitekintésben a „Földreform” Kiskunfélegyházi járásra gyakorolt társadalmi hatásait vizsgálja, míg Rigó Róbert, a Pallasz Athéné Egyetem Pedagógusképző Karának docense a Kecskeméti Népbíróságon hozott halálos ítéletekről ír. A Horváth Gergely Krisztián vezette több mint huszonöt fős Vidéktörténeti Témacsoport kutatásainak súlypontját az 1940-es évektől bekövetkezett, struktúraváltoztató jelentőségű társadalomtörténeti események vizsgálatára helyezi, a ránk hagyományozódott narratívákkal szemben a történeti forrásoknak adva elsőbbséget.

A kötetet április 11-én, kedden 11 órakor a Humán Tudományok Kutatóházában (1097 Bp., Tóth Kálmán u. 4. B. épület V. emelet, tanácsterem) mutatják be.




 

Kövessen minket a Facebookon is!