Ván Jenő 2017. április 8. 11:30

Képviselők munkában – Színvonalas város, rendezett külterület - videóval

Képgaléria
– Félegyháza fejlődése jó úton halad, és nem csak a belterület kap figyelmet. Szerencsére a városvezetés belátja, hogy színvonalas város csak rendezett, fejlődőképes külterülettel képzelhető el – mondja Ván Jenő, a 10-es számú választókörzet képviselője, miközben az alföldi tanyavilág úttalan útjain autózva csodáljuk a tavaszi létbetörés első jeleit.

– A külterületi földutak javítását néhány hete megkezdtük, de abba kellett hagyni, mert nagyon megszáradtak az utak. Ebben az esetben ugyanis a gréder nem tud tartós, szép munkát végezni, így a munka folytatásához meg kell várni a következő esőt. Ahhoz, hogy minden utat kijavítsunk a kunszállási határtól az ötös főútig, legalább két hónapra van szükség. Egyetlen erőgép és egyetlen vontatott gréder van, és kezelő személyzetben sem bővelkedünk. Éppen ezért nyújtott be pályázatot az önkormányzat erőgép és homlokrakodó vásárlására, ami kedvező elbírálás esetén folyamatosan a külterületen fog dolgozni. Óriási előrelépés lesz ez a földutak karbantartásában – magyarázza a képviselő.

Ván Jenő tudja, mire van szükség ahhoz, hogy a külterületen élők komfortosan és biztonságban érezzék magukat. Ezért a körzetet érintő tervei között kiemelt szerep jut az utak állapotának és a közvilágításnak.

–  Két új buszvárót helyezünk ki idén önerőből, amelyekhez – a tanyapályázatból elnyert összeg jóvoltából – napelemes megvilágítás is kerül. Az egyik az Izsáki úton, a Vett út végén, a másik a Majsai úton, a körforgalom után kap helyet. Azokba az útkereszteződésekbe, ahol az elektromos vezeték odavitele nem megoldható, napelemes megvilágítást helyezünk ki. Áprilisban összesen 10 helyszínen valósul ez meg. Ezzel párhuzamosan már folyamatban van a közvilágítás fejlesztés. A haleszi útkereszteződéshez oszlopsorral vezetjük el a megvilágításhoz szükséges áramot, és a jövőben térfigyelő kamera is szolgálja a környék közbiztonságát. A körzetben április végéig öt kamera lesz felszerelve: a galambosi büfénél, a Nagyszőlő úti és a haleszi útkereszteződésekben, és Selymesen két helyre. A közvilágítás fejlesztés Selymest, Haleszt és a galambosi részeket érinti. Ezzel nem oldjuk még meg egészében a problémát, de nagyot lépünk előre. Remélem, hogy idén újra tudunk pályázni, és jövőre folytathatjuk az ilyen jellegű beruházásokat.

A Csólyosi út állapota – mint a térség összekötő útja, vagy ahogy Ván Jenő nevezi: köldökzsinórja – kiemelt jelentőséggel bír a térségben élők számára. Az 50 éve húzódó probléma megoldását tavalyelőtt kezdte meg az önkormányzat egy kilométeres szakasz felújításával, amit tavaly újabb egy kilométer követett, immár megemelt műszaki tartalommal. Most, hogy ezen autózunk, eléggé nyilvánvaló a különbség. Ezért szeretné Ván Jenő 2019-ben – miután a felújítás kiér egészen a dél-nyugati elkerülő útig – az első kilométert is a folytatás színvonalára emelni.

Örömmel hallgatom, ahogy a „civilben” tejszövetkezeti elnök, egyébként emeritus kapitány és birkózóedző a vidékről beszél, megidézve letűnt idők emlékeit, hagyományait, hangulatát. Minden dűlőúthoz, tanyához van egy története, s minden megnyilvánulásából mélységes tisztelet árad. Nyulakkal és őzekkel találkozunk, míg a hármashatárhoz tartunk. Itt találkozik Félegyháza, Bugac-Alsómonostor és Jászszentlászló közigazgatási területe, és itt áll a Tapodi Orbán-féle kereszt is, amely bár eredeti szépségében megkopott, az 1800-as évek óta rendíthetetlenül jelzi a vándornak, hogy Félegyháza területére ért.

– Bár az egykori tanyák elnéptelenedtek, mára a nyomuk is az enyészeté lett, évente néhány alkalommal megjelennek még itt a Pálosszentkútra tartó zarándokok. Jó lenne tudatni velük egy táblával, hogy Kiskunfélegyháza földjére értek, és persze szeretném, ha sikerülne felújíttatni a keresztet, rendbe rakni a környékét is – mutatja Ván Jenő, akinek nevéhez számos külterületi útmenti kereszt megújulásának kezdeményezése és összefogása fűződik már eddig is. Tavaly például a Szabó Rozália-féle kereszt nyerte vissza példaértékű összefogással eredeti pompáját a haleszi tűzépnél. A képviselő szeretné, ha minden évben sikerülne legalább egy ilyen, a múlt üzenetét hordozó emléket megmenteni.

Az elmúlt időszak fontos eredményei közül szó esik a Nagyszőlő-Úti Óvoda épületének tavaly megvalósult tetőcseréjéről, aminek eredményeként megszűntek az épületben a folyamatos beázások. A külterületen élők számára jó hír az is, hogy április 1-jétől további két tanyagondnok kezdheti meg tevékenységét. Ván Jenő is évek óta szorgalmazta a bővítést, hiszen óriási igény mutatkozik erre a szolgáltatásra. Az állami normatívához azonban meg kellett szerezni az emberi erőforrás miniszter engedélyét, ami nemrégiben sikerült. S bár ez nagyon sok külterületen élő magányos idős ember, gyermekes család mindennapjait könnyíti meg, még így is marad ellátatlan körzet.

Ismét a város felé autózva rövid időre beszorulunk a sertésfeldolgozó üzemhez várakozó, élőállatot szállító kamionok mögé, „ízelítőt” kapva abból az orrfacsaró bűzből, amit a környék lakói minden létező fórumon szóvá tesznek.

– Ez a helyzet csak átmenetileg tűrhető, olyan megoldást kell találni, ami megnyugtató a lakosság számára, és teljesíthető a cégnek is. A részletek kidolgozása persze még sok egyeztetést igényel – foglalja össze a feladatot, miközben már a közmunkás brigádhoz tartunk. Ellenőrzi mire jutottak a nap során, határozott kézfogás kíséretében néhány elismerő szót vált az emberekkel, akiknek láthatóan jól esik a dicséret. Majd egy sürgető telefonhívásra – immár tejszövetkezeti elnöki minőségében – más irányú elfoglaltságai után siet, maga után hagyva az érzést, hogy ebben a körzetben talán a fű sem nő a tudta nélkül…

Tóth Timea 

 

Kövessen minket a Facebookon is!