Kultúra 2017. április 5. 17:30

Könyvtársarok: Holokauszt – ami nem ismétlődhet meg soha többé!

Képgaléria
Könyvtársarok: Holokauszt – ami nem ismétlődhet meg soha többé!
Április 3-a és és 8-a között látogatható a félegyházi vasútállomáson az a marhavagon, amelyet 2007 óta utaztat az Élet Menete Alapítvány a Kárpát-medence városaiban, a holokauszt eseményeit bemutató kiállításával.

Az elsősorban középiskolásokat megszólító vándorkiállítás célja az, hogy ez a korosztály hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól és a tényeket megismerve kirekessze szívéből az antiszemita és rasszista érzelmeket. Ha a tárlat megtekintése után lehetőség nyílik a beszélgetésre osztályfőnöki vagy történelem órán, akkor a gyakorló pedagógusok számára készült, szöveggyűjteményből, szépirodalmi bibliográfiából, filmajánlóból és óravázlatokból álló Kézikönyv a holokausztról című módszertani kiadvány adhat ötleteket.

A középfokú oktatás kötelező olvasmánya a tavaly elhunyt Nobel-díjas írónk, Kertész Imre: Sortalanság című műve. Mellette ajánlható még a 2000 óta ifjúsági könyveket publikáló francia Jean Molla: Sobibor című regénye is, amelyben a szerző mesterien kapcsolja össze a jelent a múlttal, a személyes sorsot a történelemmel, valamint drámaian ábrázolja a bűn és bűnhődés generációkon átívelő problémáját.

Szunyogh Szabolcs: Jákób csillaga című könyve abban segít, hogy megismerjük a zsidó vallást, az ünnepeket, a szokásokat, a zsidóság külföldi és hazai történelmét, fontosabb magyarországi műemlékeit, ismertebb személyiségeit, valamint a zsidó humort, amely még a legnehezebb helyzetekben is meg tudja nevettetni az embereket.



 

Kövessen minket a Facebookon is!