Helyi hírek 2017. április 15. 12:30

A Pásztortűz Egyesület mutatkozott be a múzeumban

Képgaléria
A Pásztortűz Egyesület mutatkozott be a múzeumban
Jól sikerült a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület bemutatkozása április második hétvégéjén a Kiskun Múzeumban. A Holló-teremben Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntötte a közönséget. Végső István történész pedig azt mutatta be, hogy mennyi mindent szervezett civil közösségük 2008 és 2017 között.

Az egyesület elnöke elmondta, hogy mintegy 350 előadás, kiállítás, program megszervezése, 100 hadisír rendbe hozása, 12 régi képeslap-másolat kiadása, 13 emléktábla, három könyv létrejötte és egy kopjafa avatása kötődik eddigi tevékenységükhöz. Előadását követően Sáli Levente homok animációja nyűgözte le a közönséget, ahol halasi tájak és épületek elevenedtek meg, a fény, árnyék és a homok által. Végül Kunsági Bogár Bálint hagyományőrző tartott előadást a betyár-pásztoréletről, külön kiemelve Rózsa Sándor élettragédiáját. Az előadások közti szüneteket Monda Margit versei színesítették.

A halasi vendégek finomságokkal is kényeztették vendéglátóikat. Az árnyas udvaron birkapörköltből, halasi savanyú májból, valamint a Szőke Pincészet boraiból és halasi pálinkákból kezdődött kóstoló. Bócsai hagyományőrzők rotyogtatták a pörköltet, miközben Kunsági Bogár Bálint ostorbemutatót tartott, Vladár Károly pedig alföldi dudanótákat adott elő. Vajgel Pál halasi épületekről és tájakról készült festményeiből volt szabadtéri kiállítás, illetve a tanyamakettet lehetett megtekinteni. A programhoz bemutatóval csatlakozott a kiskunhalasiak hungarikuma, a Halasi Csipke is.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!