Helyi hírek 2017. április 10. 13:30

A polgármester válaszol - 300 millió forint menekült meg

A polgármester válaszol - 300 millió forint menekült meg
Számolatlanul érkeztek a kérdések az elmúlt napokban a Félegyházi Közlönyhöz és a polgármesteri hivatalhoz is azt firtatva: miért emlegetik Félegyháza nevét az országos média által felkapott Kisteleki logisztikai központtal összefüggésben. A furcsa ügy szálait Csányi József polgármester segítségével igyekeztünk kibogozni.

Fotó: Kürti László

– Még az előző városvezetés idején, 2013. augusztus 29-én, zárt ülés keretében határozott arról a félegyházi képviselő-testület, hogy a volt honvédségi lőtér területeit (mintegy 14 hektárnyi ingatlant) bérbe adja a Hunvestor Kft-nek, logisztikai központ létesítése céljából. Az erről szóló szerződést dr. Endre Szabolcs akkori jegyző és Kapus Krisztián akkori polgármester látta el kézjegyével. S bár a részleteket teljes mértékben ismerem, mivel a döntés zárt ülés keretében történt, körülményeiről és az előterjesztés tartalmáról a hatályos jogszabályok értelmében sajnos nem beszélhetek – mondta el Csányi József, aki arról is beszámolt, hogy a választásokat követően a szerződések áttekintésekor már több okból is furcsának tartották ezt az ügyet.

–  Egyrészt rendkívül előnytelen szerződésnek tűnt abból a szempontból, hogy a város egyetlen eladható 14,5 hektáros, legalább 300 millió forintot érő iparterületét adták bérbe fillérekért, majd ugyanezt kellett volna egy későbbi szerződés alapján ingyen tulajdonba adni egy cégnek. Több mint furcsa volt ugyanakkor az az ellentmondás is, hogy miközben a választási kampány hevében megtartott alapkőletétel alkalmával 1,4 milliárd forintos beruházásról és mintegy száz munkahelyről esett szó, a dokumentumokból finoman fogalmazva is ennek a foglalkoztatásnak a töredéke rajzolódott ki. Ehhez hozzáadódott még az a tény, hogy a bérlő a szerződés szerinti, rendkívül alacsony áron meghatározott bérleti díjat sem fizette, emellett a cég tulajdonosi köre egyértelműen kötődött ahhoz a Szeviép-csoporthoz, amelyet a közmédia több tízmilliárdos tartozásokkal hozott összefüggésbe.

Egyre határozottabban úgy éreztük, hogy ez a szerződés nem szolgálja Félegyháza érdekeit, azonban – még ha a korábbi városvezetés kötötte is – kötelezett bennünket.

Miután felvettük a kapcsolatot a céggel a körülmények tisztázása miatt, afelől nem hagytak kétséget, hogy ha visszalépünk, egyrészt sok milliós kártérítési pert indítanak az önkormányzat ellen, másrészt elviszik a projektet Kistelekre, ahol – állították – tárt karokkal várják. Óvatosan kellett tehát eljárnunk, megtalálva azokat a pontokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az önkormányzat elmarasztaló következmény nélkül felmondhassa a szerződést. Ez a hivatalba lépésem után három hónappal, 2015. február 7-én meg is történt. A döntés helyessége most teljes mértékben igazolódni látszik. Hiszen a média hírek szerint pontosan az történt Kisteleken – ahová Félegyházáról vitték el a projektet – amitől mi tartottunk. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!