Helyi hírek 2014. június 10. 09:49

Közös-ség – Egész-ség

Képgaléria
Közös-ség – Egész-ség
Gondolatok a Pünkösdi Ifjúsági Találkozó margójára.

Egyházmegyénk egyik legnagyobb ifjúsági eseménye a Pünkösdi Ifjúsági Találkozó, amelyet idén július 6-a és 7-e között rendeztek meg Pálosszentkúton. A hétvége fókuszpontjában ezúttal az emberi kapcsolataink álltak: kiemelten a közösség és a barátság. Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy Kiskunfélegyházáról gyalogoszarándoklat formában indulunk a találkozóra.

A találkozók történetében először idén, két csoportra osztva, közel százan tettük meg a 15 kilométeres távot. Ebéd után Bese Gergő atya indult több mint negyven alsós kisgyermekkel, mi pedig délután 3 órakor vágtunk neki a távnak a kamaszokkal és felnőttekkel. Isten csodálatos idővel ajándékozott meg minket, egy felhő sem volt az égen. Útközben beszélgettünk, és a pihenőkben Ferenc pápa gondolatait idéztük fel, majd közös imádságokkal folytattuk az utat. Nagy öröm volt a számomra, hogy nem csak kiskunfélegyháziak voltunk, hanem velünk gyalogoltak a kalocsai, kiskőrösi, keceli és kecskeméti barátaink is.

Megérkezésünket követően a találkozó nyitószentmiséje vette kezdetét. Retkes Zsolt atya szentbeszéde megalapozta a hétvége sikerességét. Zsolt atya az egymás felé közeledésről beszélt. Felelevenítette, hogy Jézus háromszor kérdezi meg Pétertől, hogy szereti-e, de minden alkalommal egyre közelebb lépve hozzá. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy merjenek ők is odamenni egymáshoz, merjék megtenni ezeket a lépéseket a szeretet útján.

A szentmisét követően a közös vacsoránál volt lehetőség személyesebben üdvözölni egymást, majd hajnalig beszélgetni, imádkozni, énekelni. Másnap reggel, Geszler Péter atya vezette közös reggeli imával indult a nap. A szentkút körül énekelve és imádkozva találkozhattunk újra egymással. Ezt követően a főelőadás kezdődött, ahol Fábry Kornél atya osztotta meg velünk gondolatait. A találkozó mottójához kapcsolódóan a KÖZÖSSÉG-EGÉSZSÉG témakörben hallhattuk mély és útmutató gondolatait. Kornél atya felhívta figyelmünket arra, hogy a sérelmeinkből nem szabad fegyvert kovácsolni, és hogy nem tökéletesek vagyunk, hanem megváltottak.

A főelőadás után kiscsoportos beszélgetés formájában tudtuk megosztani egymással gondolatainkat. A csoportos foglalkozások végeztével együtt ebédeltünk és kicsit kötetlenebbül folytattuk a napot. Délután 2 órakor ismét összegyűltünk, hiszen különféle műhelyfoglalkozásokon lehetett elmélyíteni a délelőtt hallottakat. Két helyszínen várták a résztvevőket a barátsággal kapcsolatosan, a templomban alkalom volt rendhagyó imamódokat kipróbálni, de kommunikációs-szituációs játékokban is próbára lehetett tenni szociális készségeinket. A találkozót a délutáni, bérmálkozási szentmise zárta, amelyet dr. Bábel Balázs érsek atya mutatott be. Számomra évről-évre nagy lelki feltöltődés ez a találkozó és megerősítést jelent a mindennapok küzdelmeihez.

Jézus Mennybemenetele után talán az apostolok is – hozzánk hasonlóan - bátortalanok és esendők voltak, belőlük is felszínre került a bűnös, emberi gyengeség. De Jézus pontosan tudta, hogy nekik így kell egy közösséget alkotni azért, hogy az evangéliumot tovább tudják adni. Ezért elküldte nekik a Szentlelket, aki képes volt a legkülönbözőbb emberekből is szeretetközösséget létrehozni. A Szentlélek ma is köztünk van, velünk él és munkálkodik. Ma is arra hív, hogy merjünk a szeretet útjára lépni, merjünk elfogadni egymást a gyengeségeinkkel együtt is, merjünk kitárni szívünk kapuját és beengedni a másik embert, hogy majd rólunk is elmondhassák: „Állhatatosan kitartottak az apostolok tanításában és a közösségben, a kenyértörésben és az imádságban.(…) Egy szívvel lélekkel minden nap összegyűltek a templomban.” (ApCsel2,42)

A találkozó bizonyság volt számomra a Szentlélek munkálkodásáról és mindannyian sokat tanulhattunk a közösségi lét elméletéről is. Most itt az ideje, hogy a hallottakat megpróbáljuk tettekre váltani saját közösségeinkben, ott ahová Isten állított bennünket!

Barna-Pap Rozália

Kövessen minket a Facebookon is!