Kultúra 2017. április 12. 15:30

Út menti keresztek Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Út menti keresztek Kiskunfélegyházán
Költészetnapi könyvbemutatót tartottak a városi könyvtárban április 11-én. Kállainé Vereb Mária igazgató köszöntője után Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza alpolgármestere mutatta be a hiánypótló kiadványt.

Rosta Ferenc elmondta, hogy Kiskunfélegyházán az útkereszteződésekben található keresztek hosszú évszázadokra visszamenőleg fontos szerepet töltöttek be az itt lakók és az átutazók életében. A korabeli utazások során mindig volt hol megállni, megpihenni és imádkozni egy-egy út során. Köszönetet mondott mindazoknak, akik felajánlásukkal segítették az út menti keresztek restaurálását, vagy kétkezi munkájukkal újítottak fel egy-egy ilyen műemléket.

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója, a könyv lektoraként bemutatta a kiadvány létrejöttének folyamatát. Kiemelte, hogy a most megjelenő könyv alapjául Fekete János helytörténész 1984-ben írt tanulmánya szolgált. Ezt egy 10 éves kutatómunka előzte meg, amelynek során a szerző összesen 54 út menti keresztről gyűjtött össze információt Kiskunfélegyházán és környékén. A részletes ismertetőjük mellett térképen is feltüntette elhelyezkedésüket.

Ez a tanulmány egészült most ki dr. Tarjányi József fotóival, aki valamennyi vasból, fából és kőből készített út menti keresztet megörökített.

Mészáros Márta részletesen ismertette a keresztek történetét, előadásában kitért többek között arra is, hogy az első öt út menti keresztet Kiskunfélegyháza városa állíttatta, majd ezt követően egyéni kereszteket is emeltek.

A most megjelent kötet kölcsönözhető és megvásárolható a könyvtárban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!