Helyi hírek 2017. április 13. 11:45 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Vásároljunk tudatosan az ünnepek előtt is!

Vásároljunk tudatosan az ünnepek előtt is!
A fogyasztóvédelmi hatóság március utolsó hetében kezdte meg Húsvét előtti szezonális ellenőrzését, amelynek elsődleges szempontja a fogyasztók biztonságának és vagyoni érdekeinek védelme, továbbá a húsvéti vásárlások jogszerű feltételeinek biztosítása.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

Az általános kereskedelmi feltételek mellett a kollégák vizsgálják az árfeltüntetés, árfelszámítás megfelelőségét. A hatóság nagy hangsúlyt fektet a kedvezményes értékesítés meglétének, valóságtartalmának vizsgálatára, a jellemzően többletszámolásból eredő vásárlói megkárosítások kiszűrésére érdekében. Eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy megyénkben minden 3. eset zárult jogsértés megállapításával.

A leggyakoribb problémaként az egységár feltüntetésének hiánya jelentkezet, de találkoztunk a ténylegesen fizetendő eladási ár feltüntetésének hiányával, mely abból adódott, hogy az üzletben akcióval érintett termékek esetében nem került feltüntetésre a kedvezménnyel csökkentett, fogyasztó által fizetendő ár. Pozitív tapasztalatként ugyanakkor megjegyzendő, hogy a kedvezményeket a forgalmazók rendszerint érvényesítik: gondolok itt mind az újságokban hirdetett, mind az üzletben helyileg kihelyezett tájékoztatásokra, valamint a különböző kuponos értékesítésekre. A fogyasztóvédelmi hatóság az idei évben is kiemelt figyelmet fordít a különböző termékköröket érintő, mintavételezéssel egybekötött termékellenőrzésekre.

Néhány jó tanács a vásárlás előtt:

§ A későbbi minőségi kifogás gördülékenyebb intézése érdekében őrizzük meg a nyugtát, számlát.

§ Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni. Ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja az üzlet számunkra, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk.

§ Kötelező jótállás alá eső termék esetében, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesítjük csereigényünket, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, hanem köteles kicserélni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza. (10.000 Ft feletti műszaki termékeket próbáljuk ki közvetlenül a vásárlást követően!)

§ Ha nem üzletben vásárolt (például internetes vásárlás, termékbemutató), speciális jogok illetik meg a vásárlót, így például ha meggondolta magát, a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a szerződéstől. (A legtöbb panasz azzal kapcsolatosan érkezik, hogy a megrendelt termék nem érkezik meg időben a fogyasztóhoz. Emiatt célszerű a vásárlás előtt tájékozódni arról, hogy a kereskedő megbízható-e (cégnév, székhely, elérhetőség szerepeljen a honlapon)




 

Kövessen minket a Facebookon is!