Helyi hírek 2017. április 14. 11:30

Helyére emelték a főszékesegyház érseki nagyharangját

Képgaléria
Helyére emelték a főszékesegyház érseki nagyharangját
Nagycsütörtökön, az olajszentelési szentmisét követően nagy érdeklődés közepette emelték vissza a helyére a Nagyboldogasszony Főszékesegyház legnagyobb harangját, a Szentháromság-harangot.

A baon.hu tudósítása szerint Bábel Balázs érsek áldását követően, visszatért a főszékesegyház nagyharangja a 35 méter magasan található „lakhelyére”. A 29 mázsás harangtestet egy 55 tonnás daru segítségével emelték fel a székesegyház északi tornyába.

– Minden ilyen lépés a megújulásban jelentős és örvendetes esemény, hiszen egy templom felépítése nem csak egy vagy két év munkája. Annak idején, amikor leégett, húsz évig tartott a restaurálása. Mi most a kilencedik évnél tartunk, miközben mindent újra kellett készíteni a stukkóktól a gerendákig. Néha azt lehet mondani, hogy egy újat könnyebb felépíteni, mint egy régit eredeti szépségébe visszahozni – nyilatkozta az örömteli esemény kapcsán Bábel Balázs.

A Szentháromság-harangot, azaz érseki nagyharangot a Szentháromság tiszteletére szentelték. Latin körfelirata a harangtesten: „SANCTISSIMAE TRINITATI SEMPITERNA LAUS.” Jelentése: Örök dicsőség a Szentháromságnak.

– A ’H’ hangolású, Szentháromság harangot 1922-ben öntötték, a budapesti Ecclesia Harangművek öntőműhelyében, 4223-as számmal jelölve. A harangot, két másik társával, a Szűz Mária-haranggal és a Szent Mihály-haranggal együtt, Várady Lipót Árpád érsek (1914-1923) készíttette az I. világháború ideje alatt ágyúöntéshez elvitt, mintegy 4500 kg súlyú Laci-harang helyett – tájékoztatott Vörös Márta, egyházmegyei főépítész.

A Szentháromság harang teljes súlya, az átépített acél függesztő művel és ütővel, azaz harangnyelvvel együttesen mintegy 33 mázsát nyom. A harangtest tiszta súlya csaknem eléri a 29 mázsát, átmérője 1640 mm, magassága 1530 mm.

– A harangszék, melyen e harang nyugszik, több mint 13 tonna súlyú, tölgyfa állványzat, ’A’ forma szerkesztésű, melyet erős, nagy teherviselésre alkalmas acél kötőelemekkel megerősítettünk. A harang függesztése, a régi repülőszerkezetes, egyenes járom rendszerű kialakítás helyett most ejtő-rendszerű lengőszerkezettel készült annak érdekében, hogy a nagysúlyú harang lengésének dinamikus hatásai lecsökkenjenek, s jóval kisebb erő szükséges a 3300 kg-os súly meglendítéséhez. A harangvezérlés korszerű, lineáris harangmozgató motorokkal, DCF szinkron vezérlőórával történik. A nagyharang meghúzásához, meglendítéséhez most jóval kisebb erő kell. Visszaejtését már saját tömege biztosítja. „Lendít-ejt, lendít-ejt.” – közölte Vörös Márta, aki hozzátette: „lassú mozgását méltó, mély zengésű hangzás kíséri, mely a környékbeli falvakig is elhallatszik, s régi időkben a Kalocsa város mellett fekvő szállásokon lakó népeknek is szólt, „időrendben” tartani életüket. A hajnali, négy órakor megkonduló harang a szállások népét hívta, kiknek korábban kellett elindulniuk, az öt órakor felzúgó harang a városi népnek jelzett, ideje már felkelni.”

 

Az érseket köszöntötte a harangszó

Április 10-én, déli 12 órakor, hosszú idő után ismét megkondult az érseki nagyharang. A főszékesegyház előtti téren felállított tartószerkezet és harang megszólaltatása nem csak „főpróba” volt, hanem ezzel is köszöntötték Bábel Balázs érseket, a püspökszentelésének 18. évfordulóján. Az érseki nagyharang felzúgott egykoron – akkor is pontosan délben –, ugyanott, a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház előtt, a Szentháromság téren zajló szentelési ceremóniában.

Fotó: Tapodi Kálmán
 

Kövessen minket a Facebookon is!