Helyi hírek 2014. január 10. 07:12

Tanulás mozgással, művészetekkel – örömmel

Tanulás mozgással, művészetekkel – örömmel
Néhány éve sokat hallunk a Félegyházi Waldorf Egyesület, a helyi Waldorf óvoda, újabban pedig az iskola tevékenységéről, izgalmas hagyományőrző gyermekprogramjaikról, játszóházakról, iskolavárókról, kézműves foglalkozásaikról, táboraikról. Feketéné Csikós Szilvia intézményvezetőt egyebek mellett arról kérdeztük: mi a titka annak az örömnek és lelkesedésnek, ami minden egyes foglalkozásukon feltűnik a résztvevő gyerekek szemében, függetlenül attól, hogy honnan érkeztek.

– Az első Waldorf Iskola 1919-ben indult Németországban, Stuttgartban. Ekkor, és itt kapta meg a Waldorf nevet, azóta őrzi azt, minden olyan iskola, ami ennek a gyermekközpontú pedagógiának a hagyományait hordozza. A mintegy száz éves múlttal és tapasztalattal rendelkező iskolarendszer hazánkban is a legnépszerűbb az alternatív (nem állami fenntartású) iskolák között. Egy olyan iskolarendszer, ahol nem a nagy központi tanmenet, hanem a gyerekek életkori sajátosságai szerint határozzák meg, hogy mit, mikor és hogyan tanítanak. (A Waldorf Iskolák Közössége egy saját kerettantervet dolgozott ki a Magyarországon működő Waldorf iskolák számára, amit a minisztérium elfogadott.) Ennek a mély emberismeretnek, és a nagyon tudatos gyerekekre hangolt tanítási módszereknek köszönhető, hogy a gyerekek nagyon szeretnek a Waldorf iskolákban iskolába járni. Ezt a légkört megérzik és értékelik azok a gyerekek is, akik egy-egy foglalkozás idejére csöppennek bele.

– Hogyan mutatkoznak meg ezek az elvek a mindennapok gyakorlatában?

– A gyerekek tanulnak, sokat tanulnak ám örömmel, alsó osztályban még nagyon sok mozgással. Mindezt művészetekkel, zenével, ritmusokkal társítjuk, ami jó alapot teremt a későbbi matematikai összefüggések átlátásához, szerepet kap a színjátszás és a képzőművészetek is, így élményszerűen, tapasztalatszerzés útján sajátítják el az ismereteket.

– Sok kritika, kétkedés előzte meg a félegyházi Waldorf iskola megalapítását, de úgy tűnik, hogy az itt dolgozók, a Waldorf pedagógia híveinek lelkesedése és eredményei meggyőzték a szülőket.

– A múlt év végén avattuk fel az iskolai névtábláját, ami fontos nap volt az intézmény életében. Akkor is elmondtam: lelkes, kitartó, sokszor áldozatos munka kellett ahhoz, hogy ez az iskola megszülessen, és íme itt van. ... Megálmodtuk, és elhoztuk ide, Kiskunfélegyházára, a város és a környező települések családjainak örömére. Tudjuk, hogy a munka nagy része még előttünk áll, míg megerősödünk, de rendíthetetlenül dolgozunk a gyerekeinkért, a gyerekekért. Igaz, hogy a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskola még kicsi, de biztos vagyok abban, hogy méltó helyet fog kapni a félegyházi iskolák sorában, és alternatív pedagógiájával, gyermekközpontú szemléletével, művészetoktatásával élénk színfolt lesz városunk oktatásának palettáján. Látjuk, tapasztaljuk, hogy egyre több család gondolja úgy Kiskunfélegyházán is, hogy szülőként nagyon sokat adhatnak gyermeküknek azzal, ha a Waldorf iskolát választják.

 

Kövessen minket a Facebookon is!