Kultúra 2017. április 18. 09:30

Könyvtársarok - Kertész leszek

Könyvtársarok - Kertész leszek
Kiskunfélegyházán 2008 óta minden évben megrendezik a tavaszi virágünnepet, amelyen értékesítéssel egybekötött dísznövény-, virágkertészeti és kézműves termékbemutatóra várják az érdeklődőket. A programhoz kapcsolódva idén is meghirdeti több kategóriában a Virágos Félegyházáért versenyét a helyi önkormányzat és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. A könyvajánlóban azoknak igyekszünk ötleteket adni, akik erkélyüket szeretnék virágba borítani.

A balkon dísze lehet a piros, fehér vagy rózsaszínben pompázó muskátli. A hasonló című könyvecskéből megismerhetjük e több évszázados múltra visszatekintő kultúrnövény történetét, a kiültetésével, ápolásával kapcsolatos tudnivalókat és útmutatást kapunk a szaporítás módszereihez.




A Konyhakert az erkélyen című kiadvány megtanít arra, hogyan tudunk zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt és fűszernövényt sikerrel felnevelni egy talpalatnyi területen. A szerző útmutatásait követve fáradozásunk jutalma csodálatos, hiszen a szemünk előtt felnövő tőről magunk szedhetjük le friss salátánk minden hozzávalóját vagy kínálhatjuk meg vendégeinket finom, illatos szamócával.




Ha a kertészkedés után kíváncsiak vagyunk arra, kiről kapta a nevét az erkélyládák hálás és kedvelt növénye, a begónia, vegyük kezünkbe Rácz János Virágnévszótárát, amely részletesen tárgyalja magyar nyelvtörténeti, szótár-, valamint botanikai irodalmi adatokra támaszkodva 340, hazánkban fellelhető mezei és kerti virág, illetve virágzó dísznövény nevének eredetét.





 

Kövessen minket a Facebookon is!