Kultúra 2017. április 17. 16:00 Forrás: hirado.hu

Húsvét régen és most

Képgaléria
Húsvét régen és most
Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. Nézze meg, hogy ünnepeltek húsvétkor az elmúlt évtizedekben. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás (eredetileg halotti kultuszkellék) a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet, a piros szín Jézus kiontott vérét jelképezi.

A locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A nyúl szintén a termékenység és az élet ciklikus megújulásának jelképe, de a gyermekeket megajándékozó nyúl meséje csak a közelmúlt “terméke”.

A húsvéthétfőt régebben – a locsolkodás szokására utalva – vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték. A nap a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt szabadban töltött szórakozással, az ünnepen országszerte húsvéti bálokat rendeztek.


A fotók helyszínei és időpontjai sorrendben:

1. 1952. április 14.
A népszokás szerint a fiatal lányok hímes tojással kínálják a locsolókat vidéken.
MTI Fotó: Jónás Pál

2. Miske, 1955. április 10.
Kiss János, az első locsoló kölnis üvegből meglocsolja Király Ilonkát húsvéthétfőn Királyék otthonában. Király Péterné hímes tojással és süteménnyel kínálja a legényt.

3. Miske, 1955. április 10.
A népszokás szerint húsvét hétfőn a legények vödörrel locsolják a lányokat a Bács-Kiskun megyei Miskén.
MTI Fotó/Magyar Fotó: Tormai Andor

4. Miske, 1955. április 10.
A népszokás szerint húsvét hétfőn a legények vödörrel öntik a vizet a fiatal lányokra, az idősebbeknek azonban (Urbán Gergelynének, Serfőző Józsefnének és Molnár Róza néninek) a kezükbe öntik a vizet a locsolólegények: Urbán Gergely (k) és Horváth Andor (j), mögöttük Tegzes Miklósné áll.
MTI Fotó/Magyar Fotó: Tormai Andor

5. Mezőkövesd, 1957. április 16.
Hagyományos húsvéti locsolkodás Mezőkövesden.
MTI Fotó: Cserkuti László

6. Bánk, 1959. március 25.
Két kislány az ajtóban állva várja a kora reggel érkező locsolókat.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

7. Bánk, 1959. március 25.
Ünnepi viseletben locsolkodó gyerekek.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

8. Bánk, 1959. március 25.
Harmonikaszó mellett, vödörrel locsolják a lányokat a bánki tó partján.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

9. Bánk, 1959. március 25.
Harmonikaszóval köszöntik az erkélyen álló lányokat a locsolkodni érkező legények.
MTI Fotó: Urbán Nándor, Fehérváry Ferenc

10. Bánk, 1959. március 25.
Locsolkodás Bánkon.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

11. Bánk, 1959. március 25.
Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját bánki szokás szerint.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

12. Bánk, 1959. március 25.
Vödörrel locsolják a lányokat a tóparton.
MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc

13-14. Sióagárd, 1959. március 30.
A férfiak a kerti kúthoz igyekeznek húzni a népviseletbe öltözött, ellenkező lányokat, hogy a húsvéti hagyományoknak megfelelően friss vízzel meglocsolják őket.
MTI Fotó: Jármai Béla

15. Tápé, 1961. március 20.
Török Lajos nézi, ahogy húsvéti tojásokat fest Miklós Ilonka és Dávid Ilonka az egyik házban.
MTI Fotó: Tóth Béla

16. Tápé, 1961. március 20.
Miklós Ilonka és Dávid Ilonka húsvéti tojásokat fest az egyik házban.
MTI Fotó: Tóth Béla

17. Tápé, 1961. március 20.
Márton Anna és Miklós Mária nézegetik az általuk festett húsvéti tojásokat az egyik házban.
MTI Fotó: Tóth Béla

18. Őrhalom, 1961. március 31.
Egy legényt fog le két lány Húsvét keddjén Őrhalmon, miközben társuk a település hagyományait követve meglocsolja egy vödör kútvízzel.
MTI Fotó: Bajkor József

19. Őrhalom, 1961. március 31.
Az őrhalmi fiatalok a falu hagyományait felelevenítve Húsvétkor összegyűlnek és terített asztalok mellett beszélgetve ünnepelnek.
MTI Fotó: Bajkor József

20. Hévízgyörk, 1975. március 31.
A húsvéti locsolást akadályozni próbáló lányok húsvéthétfőn egy ház udvarán.
MTI Fotó: Fehérváry Ferenc

21-22-23. Vizslás, 1982. április 5.
Népviseletbe öltözött fiatal lányok szaladnak a locsolók elől az utcán húsvétkor.
MTI Fotó: Tóth Gyula

24-25-26. Boldog, 1994. március 26.
A Heves megyei Boldog községben a helyi Kaláris gyermek népiegyüttes tagjai a tájegység népviseletébe öltözve elevenítették fel a húsvéti népszokásokat és a locsolkodás hagyományát.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

27. Hollókő, 1999. április 5.
Szabadtéri szentmise Hollókőn a húsvéti fesztiválon, mely egyben az idegenforgalmi főszezon nyitórendezvénye is. Az április 4. és 5. között zajló programban szerepel még ünnepi körmenet, hagyományőrző csoportok fellépése, és az ilyenkor elmaradhatatlan locsolkodás is. A kijelölt udvarokon zsűrizett, népi iparművészeti termékeket árusítanak a vásározók.
MTI Fotó: Gyurkó Péter

28. Hollókő, 1999. április 5.
Az idei hollókői húsvéti fesztivál egyben az idegenforgalmi főszezon nyitórendezvénye is volt, melyen mintegy 7 000-en vettek részt. A 2 nap folyamán, április 4-5 között több helyszínen zajlottak az események, melynek díszvendége Szvorák katalin népdalénekes volt. A programban szerepelt szabadtéri szentmise, a hagyományőrző csoportok fellépése, s az ilyenkor elmaradhatatlan locsolkodás. A vásározók zsűrizett, népi iparművészeti termékeket árusítottak a kijelölt udvarokon.
MTI Fotó: Gyurkó Péter

29. Hollókő, 1999. április 5.
Körmenet résztvevői vonulnak Hollókő utcáin a húsvéti fesztiválon, mely egyben az idegenforgalmi főszezon nyitórendezvénye is. Az április 4. és 5. között zajló programban szerepel még szabadtéri szentmise, hagyományőrző csoportok fellépése, és az ilyenkor elmaradhatatlan locsolkodás is. A kijelölt udvarokon zsűrizett, népi iparművészeti termékeket árusítanak a vásározók.
MTI Fotó: Gyurkó Péter

30-31. Tard, 2001. április 14.
A Borsod-Abaúj Zemplén megyei, hagyományőrző Tard községben húsvétkor a helyi katolikus templom kántora Murányi Zoltán, locsoló körútra indul Szikszai Imre tanárral, a hagyományőrző csoport vezetőjével. Sorra járják az ismerősöket és a hagyományokhoz híven tiszta vízzel locsolják meg a hölgyismerősöket.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

32. Tard, 2001. 04. 14.
A Borsod-Abaúj Zemplén megyei, hagyományőrző Tard községben húsvétkor a helyi katolikus templom kántora Murányi Zoltán, locsoló körútra indul Szikszai Imre tanárral, a hagyományőrző csoport vezetőjével. Sorra járják az ismerősöket és a hagyományokhoz híven tiszta vízzel locsolják meg a hölgyismerősöket. A képen: a locsolkodás után Murányi Zoltán és Szikszai Imre jutalma a hímes tojás.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

33. Tard, 2001. 04. 14.
A Borsod-Abaúj Zemplén megyei, hagyományőrző Tard községben húsvétkor a helyi katolikus templom kántora Murányi Zoltán, locsoló körútra indul Szikszai Imre tanárral, a hagyományőrző csoport vezetőjével. Sorra járják az ismerősöket és a hagyományokhoz híven tiszta vízzel locsolják meg a hölgyismerősöket. A képen: a locsolkodás után Murányi Zoltán jutalma a hímes tojás.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

34-35. Békéscsaba, 2003. április 21.
A békéscsabai Balassi Néptánccsoport fiú tagjai népviseletbe öltözve húsvét napján meglátogatták az együttes lánytagjait és hagyományosan vödör vízzel locsolták meg őket. A képen: a tánccsoport fiú tagjai az egyik táncoslányt locsolják meg házuk udvarán.
MTI Fotó: Lehoczky Péter

36. Békéscsaba, 2003. április 21.
A békéscsabai Balassi Néptánccsoport fiú tagjai népviseletbe öltözve húsvét napján meglátogatták az együttes lánytagjait és hagyományosan vödör vízzel locsolták meg őket. A képen: a tánccsoport fiú tagjai.
MTI Fotó: Lehoczky Péter

37-38-39. Békéscsaba, 2003. április 21.
A békéscsabai Balassi Néptánccsoport fiú tagjai népviseletbe öltözve húsvét napján meglátogatták az együttes lánytagjait és hagyományosan vödör vízzel locsolták meg őket. A képen: a tánccsoport fiú tagjai az egyik táncoslányt locsolják meg házuk udvarán.
MTI Fotó: Lehoczky Péter

40. Tard, 2007. április 9.
Szikszai Imre tanár úr (b2) artézi vízzel locsolja a népviseletbe öltözött asszonyokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardon, ahol a helyi hagyományőrzők ma is ápolják az ünnep jellegzetes hagyományait.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

41. Hollókő, 2007. április 9.
Locsolkodók a Nógrád megyei Hollókőn, a világörökség részeként számon tartott, hagyományőrző településen.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

42. Kalotaszentkirály, 2007. április 9.
Locsolkodók a kalotaszentkirályi Szőke családnál. Erdélyben háromnapos ünnep a húsvét. A vasárnapi istentisztelet és úrvacsora után hétfőn és kedden locsolkodnak rokonok, barátok és ismerősök.
MTI Fotó: Oláh Tibor

43-44. Kiskunfélegyháza, 2007. április 6.
Húsvéti hagyományos locsolás, amikor a Padkaporos Táncegyüttes tagjai húsvéti népszokásokat elevenítenek fel a Kiskun Múzeum udvarán Kiskunfélegyházán.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!