Kultúra 2017. április 21. 09:30

Különleges hegyvidékekről hallhattak a könyvtárban

Képgaléria
Különleges hegyvidékekről hallhattak a könyvtárban
A Földrajzi Szabadegyetem sorozat keretében dr. Szilassi Péter, az SZTE Természeti, Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense mutatta be kalandozásait “A Kárpátoktól a törökországi hegyekig” címmel.

Az előadás kezdetén Bense Zoltán földrajztanár, hegymászó mutatta be dr. Szilassi Pétert, aki már több alkalommal is tartott élménybeszámolót a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

– Öröm ilyen lelkes és értő közönség előtt beszélni a tájakról, a hegyekről, a természet szépségeiről – méltatta a hallgatóságot az előadó. Mint mondta, a hegyek különleges helyszínek. Aki talán kevésbé járja a világot, az is mindig alázattal és csodálattal tekint a hegyvidékekre – tette hozzá a hegymászó. Elmondása szerint a hegyvidékek rengeteg rejtélyt és különlegességet kínálnak a turistáknak.

Dr. Szilassi Péter előadásában éppen azokat a hegyvidékeket mutatta be, amelyek mint mondta nem a legfrekventáltabbak, de különlegesek, és sok szép dolgot rejtenek magukban. Diafilmek segítségével olyan helyszíneket mutatott be, ahol az ember még megtapasztalhatja az érintetlen, vagy majdnem érintetlen természet szépségét. Szerinte egyre kevesebb ilyen helyszín van. Elmondta, hogy annak idején éppen ezért indult útnak barátaival. Ezeket a rejtett zugokat szerette volna megismerni és bejárni.

A túrákon kérdéseire kereste a válasz. Például, miért is szép az adott táj, milyen folyamatok formálták ezt a helyszínt, milyen emberek lakják, vagy éppen milyen kulturális érdekességek vannak a területen.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően jött létre.
www.nka.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!