Helyi hírek 2017. április 25. 19:00

Új tanyagondnokok és eszközök segítik a tanyán élők mindennapjait

Képgaléria
Új tanyagondnokok és eszközök segítik a tanyán élők mindennapjait
A külterületeken élők mindennapi segítésére két új tanyagondnok kezdte meg működését április elsejétől Kiskunfélegyházán. Emellett az önkormányzat sikeresen vett részt a Tanyafejlesztési Program pályázaton, így több mint kétmillió forint új eszköz beszerzésével segíti a gondnokok munkáját. Az új felszereléseket a Nagyszőlő úti Gazdakörben adták át egy projektzáró, illetve sajtótájékoztató keretében. Az eseményen bemutatkozott a két új tanyagondnok is.

A projektzáró megnyitójában Csányi József polgármester elmondta, hogy Kiskunfélegyháza életében a tanyagondnoki szolgálat eddig is kiemelt figyelmet kapott. A most átadott eszközparkot a továbbiakban is szeretnék fejleszteni pályázati lehetőségek kihasználásával, és amennyiben megteremtődnek a pénzügyi feltételek, újabb tanyagondnokok is segíthetik a mintegy 4.600 külterületen élő ember mindennapjait.

Az új tanyagondnokok arról számoltak be, hogy munkájuk után mindketten felkeresték körzetük lakóit, hogy feltérképezzék igényeiket, felajánlják a lehetőségeket. Boda Jánosné azt tapasztalta körzetében, hogy legtöbben a bevásárlások megkönnyítésében várnak segítséget, hiszen messze a műút, nagyon nehézkes a közlekedés. Emellett elsősorban orvosi ügyeik intézésében kérnek segítséget. A Boda János körzetében élők többsége leginkább az orvoshoz, a rendelőintézeti ellátásokhoz jutás megkönnyítését várják a tanyagondnoktól. Mindketten elmondták azt is, hogy körzetük lakói eleinte el sem akarták hinni, hogy ingyenes szolgáltatást kínálnak nekik, és nagyon hálásak voltak a lehetőségért.

A projektzárón a pályázaton nyert eszközöket is bemutatták, amelyek között van fűnyíró traktor, vérnyomás- és vércukorszint mérő, utánfutó, hűtőtáska, kerékpár, esőkabát, gumicsizma, porszívó és takarítógép egyaránt.

Az eseményen megjelenteknek Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének ügyvezetője tartott ismeretterjesztő előadást „Esélyegyenlőség a tanyás térségekben” címmel.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!