Helyi hírek 2014. június 11. 13:48

Klímás betegszobák épülnek a félegyházi kórházban

Képgaléria
Klímás betegszobák épülnek a félegyházi  kórházban
Komoly mérföldkőnek nevezte a kiskunfélegyházi kórház életében azt a projektet dr. Mészáros János, amelynek június 10-én, kedden tartották az ünnepélyes nyitórendezvényét.

A dél-alföldi TIG (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság) igazgatója a rendezvényen elmondta: esély van arra, hogy a Szegei Tudományegyetem vezetésével – a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központon belül – a félegyházi kórház közvetlen oktatóhellyé tudjon válni a rehabilitációs graduális és posztgraduális (azaz: az első, és tovább diplomák megszerzésére irányuló) képzések terén. Az igazgató hangsúlyozta: a terveknek része az a 14 helyszín – közöttük a félegyházi kórház – ahol jelenleg is van rehabilitációs tevékenység a dél-alföldön.

– A rehabilitációs tevékenység fejlesztése és az ehhez kapcsolódó Európai Uniós beruházás tulajdonképpen egy 2010-ben elindult folyamat következő lépése. Fontos állomása annak az útnak, ami arról szól, hogy az itt meglévő, gyógyvízre épülő rehabilitációs tevékenység eszközrendszere és kubaturális feltételei fejlődni tudjanak – szögezte le Mészáros János.

Dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettes az 1950-ben épült kórház történetét felidézve arról beszélt, hogyan illeszkedik a „Rahabilitációs szolgáltatások fejlsztése a Dél-Alföldi régióban” című pályázat valóra váltása a félegyházi kórház fejlődési folyamatába. Mint mondta, a Bács-Kiskun Megyei Kórház félegyházi telephelye konzorciumi tagként vesz részt a projektben, amelynek keretében a mozgásszervi rehabilitációs ellátás és a kardiológiai rehabilitációs járóbeteg ellátás feltételei egyaránt jelentősen javulnak.

A fejlesztés a kórházi tömb harmadik szintjét érinti, ahol két-három ágyas, részben erkélyes szobák lesznek, két szobánként önálló vizesblokkal. Mindehhez megfelelő alapterületű társalgó, folyosó, vizsgáló és betegfelvételi helyiség, nővérállás, raktár és egyéb betegellátó-kiszolgáló helyiség is tartozik majd. A több mint 174 millió forintból megvalósuló fejlesztés keretében többek között 24 órás EKG és vérnyomásmérőket, defibrillátort és vérgáz analizátort is beszerez be a kórház.

Mindezek eredményeképpen javulnak a kardiológiai ambuláns ellátás feltételei, és a kiskunfélegyházi kistéség betegei számára gyakorlatilag nullára csökken a várakozási idő – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. A munkaterületet május 27-én átvette a kivitelező. Képviseletében Csorba János vállalkozási igazgató beszámolt arról, hogy a válaszfalak többségét kibontják és újraépítik, új, korszerű, hőszigetelt homlokzati nyílászárókat építenek be, a jelenlegi fafödémre tűzálló gipszkarton álmennyezet kerül, teljesen megújul az elektromos hálózat és részben a gépészet is. Az új vizesblokkok kialakításakor a vezetékeket is kicserélik, továbbá minden betegszoba klimatizált lesz a szinten. Egy 8 személyes akadálymentes lift mellett – ami ugyancsak a projekthez kapcsolódóan újul meg – akadálymentes parkoló könnyíti majd meg a betegek közlekedését és szállítását.

A szerződéskötést követően 120 nap áll a kivitelező rendelkezésére a szükséges munkálatok elvégzésére. Az átadást szeptember 20-ára tervezik.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!