Gazdaság 2017. április 24. 08:15 Forrás: magro.hu

Haszna is volt az áprilisi télnek

Haszna is volt az áprilisi télnek
Aggódó gazdák szavait már olvashattuk a napokban, most azonban jó hírek is érkeztek a 2 napos téllel kapcsolatban. Szakértők ugyanis örülnek a jelentős csapadéknak, ez ugyanis lényegesen mérsékli az aszályhelyzetet Magyarországon.

60 milliméter csapadék is lehullott az ország egyes részein 2 nap alatt, erre nem sűrűn van példa. Szükség is volt erre a mennyiségű csapadékra, aszály kialakulásától lehetett ugyanis tartani. Sőt, a hó formájában hullott csapadék még előnyösebb is, mint az eső. Lassan olvad ugyanis, így a víz nem folyik el a föld felszínén, hanem lassan be tud szivárogni a mélyebb rétegekbe is. Optimista becslések szerint 3-4 hétre is elegendő most a talaj víztartaléka.

De miért félnek ennyire a gazdák az aszálytól? A válasz egyszerű: évente legalább 40 milliárd forintnyi kárt okoz, ezzel minden természeti jelenség közül ez van leginkább negatív hatással a mezőgazdaságra.

Ezeket a károkat kizárólag öntözéssel lehetne mérsékelni. Magyarországon azonban mindössze a termőterület 2 százaléka áll öntözés alatt. Ennek oka, hogy az átláthatatlan és bürokratikus vízjogi szabályozás nem áll a gazdálkodók mellett, nagyon nehéz vízjogi engedélyhez jutni – írja a tozsdeforum.hu.

Amennyiben a jövőben nem növekszik az öntözhető területek mérete, komoly problémákkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak. Kevesebb áru kerülhet a piacra, továbbá akár 10 ezer munkahely is veszélybe kerülhet az ágazatban. Veszélybe kerülhet a belföldi piac ellátása és csökkenhet az export-árualap is. Emellett öntözés nélkül a gazdák a feldolgozóipart sem tudják ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaggal.

 

Kövessen minket a Facebookon is!