Helyi hírek 2017. május 2. 13:30

Kiváló félegyházi sztárok

Képgaléria
Kiváló félegyházi sztárok
Tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Az országos döntőre, a jubileumi 10. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-e és 26-a között került sor Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában. Kiskunfélegyházáról három diák állhatott a képzeletbeli dobogóra: Pallagi István első, Nemcsok Ádám második, míg Fodor Dóra a harmadik helyet szerezte meg szakmája versenyében.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 41 szakképesítésben – köztük 2 új informatikai szakmában - hirdették meg a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói az elődöntők, a válogatók és a döntő voltak. Az írásbeli elődöntőt jelentő versenyen országosan 5.255-en vettek részt, amelyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

A legjobb eredményt elérő versenyzőket hívták be a szakmák válogatóiba, amelyeket a szakképző intézmények a verseny lebonyolítására alkalmas tanműhelyeiben szerveztek meg. A 456 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldott meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 102 oktatási intézményből 224 diák jutott be.  A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók 86 %-a - felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn több szakma válogatóinak döntőit rendezték meg. A mechatronika, a cukrász, a szakács, a pincér, a szárazépítő, a víz-, gáz és fűtésszerelő, a webfejlesztő és a villanyszerelő szakmákban az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dhabiban tartandó WorldSkills versenyre, míg az informatikai rendszerüzemeltető és az ápolás szakmában már a 2018-as hazai rendezésű EuroSkills Budapest 2018 versenyre válogattak.

„2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, asztalos szakmában egy erdélyi, Székelykeresztúrról érkezett versenyző, míg víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő szakképesítésben egy felvidéki, Dunaszerdahelyről származó versenyző, mechatronikai technikus szakképesítésben pedig egy vajdasági, szabadkai versenyző állt rajthoz. Ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A fesztiválon az idén már mintegy 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal tízezer diák érkezett. Több mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további 5 ezer diák látogatott ki a fesztiválra.

A bemutatkozó szakmákat a látogatók tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

Eredmények:

I. helyezett: Bolla Ákos - Épület- és szerkezetlakatos - Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

I. helyezett: Kövér Dániel - Mechatronikai technikus - Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

I. helyezett: Pallagi István - Gépgyártástechnológiai technikus - Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye

II. helyezett: Halutkai Márk Krisztián - Szárazépítő - Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

II. helyezett: Meggyesi János - Mechatronikai technikus - Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

II. helyezett: Nemcsok Ádám - Gépgyártástechnológiai technikus - Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye

II. helyezett: Szagri Péter Pál - Szerszámkészítő - Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

II. helyezett: Tóth Krisztián - Kőműves és hidegburkoló - Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

III. helyezett: Fodor Dóra - Fodrász - Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma



 

Kövessen minket a Facebookon is!