Kultúra 2017. április 27. 13:15

Rendszerváltó filmszemle Lakiteleken

Rendszerváltó filmszemle Lakiteleken
Rendszerváltó Filmszemlét hirdetett a Lakitelek Népfőiskola, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI), és a Dunaversitas Egyesület. A Szemlének április 25-e és 27-e között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont, amelyre korkép, portré, film és társadalomtudomány, elbeszélt történelem kategóriákban lehetett nevezni. A filmszemlére hazai és határon túli alkotóktól összesen 40 film érkezett. Az előzsűri a beküldött alkotásokat április 4-én és 5-én értékelte Lakiteleken a Népfőiskolán, amelynek eredményeképpen 10 filmet javasoltak a szemle versenyprogramjába.

A zsűri elnöke: Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze.

A zsűri tagjai: Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Gálfalvi György író, a Népfőiskola kurátora; Gazsó L. Ferenc, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főtanácsadója; Hajnal Gergely rendező, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerkesztője; Halper Dávid esztéta, az Experiment ügyvivője; Juhász-Pintér Pál történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) munkatársa; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgató-helyettese; Madácsy Tamás történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) munkatársa; Novák Emil, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, a Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke; Ökrös Csaba, a Petőfi Népe főszerkesztője; Szobolits Béla dokumentumfilm rendező; Tuba Mariann filmvágó, vezető szerkesztő, DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, illetve Tiszakécske iskoláiból álló diákzsűri, valamint a környékbeli szervezetek képviselőinek, különdíjait több mint 200 diák és 50 nyugdíjas ítélte oda.

A díjakat a Rendszerváltó Filmszemle fővédnökei: Bíró Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója, Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze, Lezsák Sándor író,az Országgyűlés alelnöke és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor bejelentette, hogy a XVII. Lakiteleki Filmszemlét ősszel Eiben István operatőr emlékére rendezik majd, amelynek felhívását a filmszemle zárásaként közzétették.

A díjátadó végén külön köszöntötték Bíró Zoltánt, a RETÖRKI főigazgatóját 76., és Gálfalvi György marosvásárhelyi írót, 75. születésnapja alkalmából.

Az Országgyűlés elnökének 500 ezer forintos, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 ezer forintos, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját, valamint az Experiment Kft. által felajánlott technika használati lehetőséget a „Sose akartam más lenni, mint katona” c. alkotás kapta. Rendező: Wonke Rezső, Budapest.

 

A Terror Háza Múzeum 300 ezer forintos Ft-os különdíját a „Szabadság tér ’89” c. sorozat kapta.
Rendező: Kriskó László, Budapest.

A Magyar Művészeti Akadémia 250 ezer forintos, valamint az ECHO Televízió különdíját a „Belül kell felépíteni a házat” c. alkotás kapta. Rendező: Zajti Gábor, Érd.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 250 ezer forintos, valamint a Heti Válasz különdíját a „Homo politicus – Für Lajos” c. alkotás kapta. Rendezők: Csallóközi Zoltán és Hajdú Péter Mihály, Budapest.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 250 ezer forintos különdíját a „Szétszakadt Magyarország” c. alkotás kapta. Rendező: Huth Gergely, Budapest.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 150 ezer forintos, a Petőfi Népe 50 ezer forintos, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25 ezer forintos különdíját a „Határon 1988–1989” c. alkotás kapta. Rendező: Lukács Csaba, Budapest.

A Kairosz Kiadó 150 ezer forintos, valamint a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját az „Alámerülés és kibekkelés” c. alkotás kapta. Rendező: Dér András, Budapest.

A Magyar Demokrata Szerkesztőségének 100 ezer forintos, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. különdíját az „Első lépések – végső beszélgetések” c. alkotás kapta. Rendezők: Kéry Péter és dr. Szilassy Géza, Nyíregyháza.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Magyar Hírlap különdíját a „Kárpátalja – Szalóka” c. alkotás kapta. Rendező: Mankovits Tamás, Tiszaladány.

A Földművelésügyi Minisztérium különdíját „Sose akartam más lenni, mint katona” c. alkotás szereplője, Koós Ottó kapta.

A nap filmje a „Sose akartam más lenni, mint katona” c. alkotás lett, amely a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a kecskeméti Széktói Nyugi Klub 25 ezer forintos különdíját kapta.

 

Kövessen minket a Facebookon is!