Kultúra 2017. április 29. 13:30

Kohut Sándorra emlékeztek a Hattyúházban

Képgaléria
Kohut Sándorra emlékeztek a Hattyúházban
Félegyháza elfeledett szülöttjéről, dr. Kohut Sándorról emlékeztek meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtár rendezvénytermében. Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Mayer Lászlót és feleségét, hogy tartsák meg előadásukat a város egykori híres szülöttéről.

Mayer Lászlónét a kíváncsisága vezette oda, hogy levéltári adatok alapján és a világháló nyújtotta lehetőségek segítségével elkezdte kutatni dr. Kohut Sándor életútját. Elmondása szerint Móra egyik elbeszélését olvasva figyelt fel arra a mondatra, ahol az író dr. Kohut Sándort, a Kiskunfélegyházán 1842-ben született New York-i főrabbit a bibliatudományok egyik nemzetközi nagyságának nevezi.

Az akkori törvények alapján zsidók nem lakhattak állandó jelleggel a város területén, ezért hatéves korában családja Kecskemétre költözött. A Református Gimnáziumban végezte el az első hét osztályt, a nyolcadikat már a Budapesti Evangélikus Gimnáziumban fejezte be kiváló eredménnyel. Ezt követően a boroszlói rabbi szemináriumban tanult, majd Lipcsében szerzett bölcsészdoktori oklevelet és rabbi képesítést. 1867-ben, a kiegyezés évében, a zsidók egyenjogúsítását követően visszatért Magyarországra. Székesfehérváron rabbivá választották. Az Országos Zsidó Kongresszus jegyzője lett, Eötvös József kultuszminiszter pedig kinevezte a Fejér megyei zsidó iskolák igazgatójának.

Dr. Kohut Sándornak nyolc gyermeke született. 1874-ben Pécsett választották meg rabbinak. 1880-ban Nagyváradon lett főrabbi, majd elfogadva a New York-i Ahavasz Cheszed hitközség meghívását, az USA-ba települt.

Mayer László nyugdíjas pedagógus a főrabbi teológiai munkásságának lényegéről beszélt, valamint a neológ és az ortodox zsidók meggyőződése közötti különbségről. Elmondta, hogy Kohut Sándor kezdeményezésére alapították meg a Jewish Theological Seminaryt, amelynek tanára és igazgatója volt haláláig. Tanulmányai magyar, német, angol és héber nyelven jelentek meg. Munkatársa volt a magyar és az európai vezető zsidó folyóiratoknak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!