Helyi hírek 2017. május 4. 17:30

Ingatlanpiaci hírek

Ingatlanpiaci hírek
Dr. Sasi Ádám 2009 óta ügyvéd Kiskunfélegyházán, 2010-ben szerezte meg az ingatlanforgalmi szakjogász képzettséget és napi szinten foglalkozik ingatlanokkal. Ezúttal a jelzáloghitelek változásairól számolt be.

2017-ben a K&H Bank szerint a jelzáloghitelezésben 14 %-os növekedés várható, a személyi kölcsönök esetében pedig 15 %-os bővülés, a bővüléshez a nettó reálbérek növekedése, az alacsony kamatkörnyezet és a lakáspiac élénkülése járulhat hozzá. A lakáshitelek nagy része 1 éves kamatperiódusú, ugyanakkor egyre többen választják hosszabb távon a fix hiteleket.

2008. óta először ismét 20% fölé emelkedett tavaly a lakáshitelek szerepe a hazai otthonteremtés finanszírozásában, de ameddig a statisztikák visszanyúlnak, még soha nem volt ilyen magas, 74% a használt lakás vásárlására fordított hitelek aránya. Tavaly 85.087 darab lakáscélú hitelt folyósítottak Magyarországon, ami egy év alatt 13%-os növekedést jelent. Tavaly már 2,7-szer annyi lakáshitelt vett fel a lakosság, mint amennyit a 2013-as mélyponton. 

Az új lakások vásárlása során volt a legnagyobb az átlagos hitelösszeg, erre átlagosan 6,8 millió forintot vettek fel, a használt lakásoknál ez 6,1 millió forint, a házépítéseknél pedig 4,7 millió forint környékén alakult. A statisztikákban még soha nem volt ilyen magas, 74% a használt lakások vásárlásra fordított hitelek volumene.

A legfeljebb egyéves kamatperiódusú (változó kamatozású) új lakáshitelek átlagkamata 4,33%-ról 3,39%-ra csökkent, de az 5-10 évre fixált kamatok kisebb mértékben, 5,90%-ról 5,54%-ra csökkentek februárban az egy évvel korábbihoz képest. 

Tavaly a használt lakások vásárlásához közel 21%-ban vettek fel átlagosan lakáshitelt a háztartások, ami jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbi 16%-hoz képest. A teljes lakáspiacon hosszú idő után először 20% fölött lehetett ez a finanszírozási arány. A 2008-as csúcsponton ez közel 33%, a 2013-as mélyponton pedig 14% alatt volt. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatfelárak csökkentése és a hiteltermékek átláthatóságának növelése érdekében megalkotja a „fogyasztóbarát lakáshitel” minősítést, amelyet csak a feltételeknek megfelelő banki lakáshitel-termékek nyerhetnek el. A minősítés bevezetésével egységes feltételrendszerű, átlátható, összehasonlítható, kedvező árazású lakáshitelek terjedhetnek el a piacon. A minősítést csak könnyen érthető és összehasonlítható, egyszerű ügyintézés mellett felvehető, rejtett költségeket és árukapcsolásokat nem tartalmazó lakáshitel-termékek kaphatják meg.

Amennyiben ingatlanvásárlásban gondolkozik és a vételárhoz szükséges lenne a CSOK vagy jelzáloghitel, akkor – az ügyintézés könnyebbé és gyorsabbá tétele érdekében - mindenképpen érdemes pénzügyi szakember segítségét igénybe venni a legjobb konstrukció kialakításához. Ingyenes ügyintézéssel keresse bizalommal Tamási Kittit, (+36/30-321-7585) a Duna House és a SMART Ingatlan pénzügyi tanácsadóját.

A Duna House Iroda új helyen, a Deák Ferenc u. 2. szám alatt várja ügyfeleit. Bejárat a Kossuth utca felől.  


 

Kövessen minket a Facebookon is!