Helyi hírek 2017. május 4. 13:30

Új óvoda épül a Móra Ferenc utcában

Képgaléria
Új óvoda épül a Móra Ferenc utcában
Lapzárta előtt érkezett az örömteli hír: évtizedes kihagyás után ismét óvoda épül Félegyházán.

A képviselő-testület még 2016 áprilisában döntött arról, hogy pályázatot nyújt be óvodai infrastruktúra- és bölcsődei eszközfejlesztésre. A beruházást európai uniós forrásból, a Települési Operatív Program keretében kívánta a város megvalósítani, a maximális pályázható összeget, 400 millió forintot igénybe véve a célok megvalósítására. A döntéshozó most arról értesítette az önkormányzatot, hogy a benyújtott pályázatot a teljes összeggel jóváhagyta. Így Kiskunfélegyháza városa 395 millió forintot fordíthat a Móra Ferenc utcában egy négycsoportos óvoda felépítésére, továbbá 5 millió forintot bölcsődei eszközök megvásárlására – mondta el Csányi József.

A polgármestertől megtudtuk azt is, hogy az új óvoda a jelenlegi Móra Ferenc utcai épület helyén, annak lebontását követően, több mint ezer négyzetméteres területen épül meg. Az intézmény befogadóképessége százfős lesz. A megvalósítás 2018 tavaszára várható.

– Ezzel kiváltjuk a Szegedi úti és a jelenlegi Móra Ferenc utcai telephelyeket. Ez komoly előrelépés a városban az óvodai nevelés infrastrukturális feltételeinek színvonalában, ugyanis mindkét jelenlegi óvodaépület eredetileg lakóház volt, és finoman fogalmazva is nehezen adaptálható óvodai szolgáltatások nyújtására – fogalmaz a polgármester.

A beruházás hírét különösen nagy örömmel fogadta Csernus Krisztina, az óvoda igazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt már történt kezdeményezés hasonló beruházásra, de akkor nem nyert a pályázat. Most a legfontosabb teendő az építkezés ideje alatt szükséges szervezési feladatok előkészítése és a szülők tájékoztatása. Ennek előkészítése folyamatban van, az igazgatónő hamarosan személyesen oszt meg minden tudnivalót az érintettekkel. A részletekről e lap hasábjain is folyamatosan beszámolunk.

Mint Csányi Józseftől megtudtuk, a leendő óvodaépület Boros Pál Ybl-díjas építész tervei alapján készül el, látványában modern és esztétikus, műszaki paramétereiben korszerű lesz. Amellett, hogy a legszigorúbb, XXI. századi energetikai normáknak is megfelel, a tervező a gyermekek környezettudatos nevelését támogató környezetet álmodott meg. Ez magában foglalja a természetes anyagok és a megújuló energia felhasználását is. A négy csoportszobán túl egy olyan, multifunkciós terem is helyet kap az épületben, amely a tornafoglalkozások mellett az óvodai rendezvényeknek is helyet adhat. A kétszintes épület második szintjén helyezkednek majd el a kiszolgáló helyiségek, a gépterem és a raktár.

Csernus Krisztina szerint a pályázati forrásból megvalósuló új épület a lehető legjobbkor épül, ugyanis a 2012-es év mélypontja után – amikor a legalacsonyabb volt Félegyházán a születések száma – már érzékelhető az emelkedés. Míg tavaly 732 gyermeket írattak be óvodába a városban, addig az idén ez a szám már 780. A születések száma egyébként 2016-ban volt a legmagasabb, ami az óvodai beiratkozásokban két év múlva fog megmutatkozni.

Balla László alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője korábban így nyilatkozott az új óvoda tervéről:

– Ha ez a projekt megvalósulhat, azzal minden félegyházi nyer. Hiszen a jövő reménységei egy új építésű, gyermekbarát intézményben gyűjthetik be óvodás élményeiket. Ez igazán hatékony befektetés lehet a jövőbe.

Tóth Timea

 

Kövessen minket a Facebookon is!