Helyi hírek 2017. május 6. 13:30

Jöhetnek az elektromos autók!

Jöhetnek az elektromos autók!
Hamarosan három töltőállomás közül választhatnak Félegyházán azok a környezettudatos gépkocsitulajdonosok, akik elektromos autóval közlekednek. A beruházások a város frekventált pontjain, így a Kazinczy utcában, a Szent János téren, és a Kossuth utca-Attila utca és a Dózsa György utca közötti szakaszán valósulnak meg.

Fotó: illusztráció

A Nemzetgazdasági Minisztérium a „Jedlik Ányos Terv” keretében tette közzé az önkormányzatoknak szóló felhívást, elektromobilitási töltőinfrastruktúra kiépítésének támogatására. Ennek keretében elektromos autók akkumulátorának töltésére is alkalmas parkolóhelyek kialakítására nyílt esély a városban.

A félegyházi képviselő-testület 2016 augusztusában hozott határozatot arról, hogy pályázatot nyújt be elektromos töltőállomások telepítésére, mégpedig az elnyerhető pályázati forrás maximumát, csaknem 7,5 millió forintot megcélozva. A Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és Szabályozásért Felelős Államtitkárságának döntéséről a napokban a Lepsényi István államtitkár értesítette az önkormányzatot, miszerint a beruházás a pályázatban szereplő teljes összeggel megvalósítható.

Bense Zoltán okleveles környezetvédő, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint napjainkban a környezettudatos szemlélet elengedhetetlen egy modern település számára. Márpedig Félegyházán a városvezetés elkötelezett a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem mellett, amellett nyitott az innovációra. Ez a törekvés mutatkozik meg többek között a Kiskunfélegyházi Strand és Uszoda tetején telepített napkollektor-rendszer kiépítésében, a LED-technológiával kialakított közvilágításban. Mivel a hibrid és az elektromos személygépjárművek elterjedése folyamatosan bővül, a használatukhoz szükséges infrastruktúra kiépítése fontos feladat a város életében.

A lakosságszám alapján három támogatott helyszínen létesíthető elektromos töltőállomás, amit a pályázatban maximálisan ki is használt Félegyháza. A támogatás mértéke száz százalékos, formája vissza nem térítendő, folyósítása a Támogatási szerződés megkötését követően egy összegben, támogatási előleg formájában történik.



 

Kövessen minket a Facebookon is!