Helyi hírek 2017. május 4. 14:00

Ifjú tehetségek a nagyok nyomában

Képgaléria
Ifjú tehetségek a nagyok nyomában
Május 3-án nyílt meg a Művelődési Központ aulájában a Hírességek nyomdokain című kiállítás, mely az Alapfokú Művészeti Iskola grafika-kerámia, és fotó-videó szakos növendékeinek munkáit mutatja be, minden nagyképűség nélkül tükrözve a témát, melyben egy-egy klasszikus alkotás reprodukciója elevenedik meg.

Művészettörténeti szempontból jelentős műalkotások, festmény, fotó és filmjelenet képkockáinak másolatait készítették el a félegyházi művészeti iskola tanulói egy tematika köré vonva a különböző tanszakok által képviselt művészeti ágakat. Így kerültek híres festők ismert munkái, és fekete-fehér portréfotók a diákok keze nyomán a kiállítás anyagába. A legális utánzatok azok a vizsgamunkák, melyet a grafika-kerámia, és fotó-videó szakos növendékek készítettek, s melyek mellett a tablókon szemügyre vehetjük az eredeti alkotás képét is.

A kiállítást Kis Virág, a grafika-kerámia tanszak tanára, és Gajdics Dávid, a fotó-videó tanszak vezetője nyitotta meg. Kis Virág kihangsúlyozta, hogy az a mintegy 45 diák, akik a délutánjaikat és a szombat délelőttjüket áldozzák a művészetre - amíg kortársaik többsége a számítógép előtt ül -, munkájukkal most egy-egy nagy előd munkáját elevenítették meg, mely hatalmas teljesítményt jelent.

A fotó-videó tanszak hallgatói Gajdics Dávid tanár szerint nehéz feladattal álltak szemben, amikor a híres fotók és filmjelenetek képkockáit próbálták műhelykörülmények között minimális eszközökkel reprodukálni.

- Nagyon nehéz feladat, hogy a valóságban semmi nem olyan mint az eredeti képen, de a végeredménynek mégis úgy kell kinéznie. Nagy kreativitást igényel a fény-árnyék hatások elérése, a háttér megoldása a rendelkezésre álló modell, és a szerény eszközök felhasználásával – mondta elismerően a művészeti tanár.

A növendékek a megnyitó végén tanáraiktól egy, a kiállítás mottóját tartalmazó kitűzőt kaptak, mely belépőül szolgál az ifjú tehetségek táborába, ahol valóban a nagyok nyomában járhatnak.

 

K.G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!