Helyi hírek 2017. május 9. 17:00

Búcsúztatott, és búcsúzott is Rosta igazgató úr - új fotókkal frissítve!

Képgaléria
Búcsúztatott, és búcsúzott is Rosta igazgató úr - új fotókkal frissítve!
Május 6-án a Móra Ferenc Gimnázium végzős diákjai is elhagyták az iskola védő, ódon falait, s a hétfői érettségi vizsgák után megkezdik a nagybetűs életet. Azonban idén nem csak a ballagó diákok búcsúztak, hanem a már 19 éve ballagókat búcsúztató Rosta Ferenc igazgató úr is elköszönt.

A gimnázium ballagó ünnepségének mindig hangsúlyos része a végzősöknek szóló ballagó beszéd, amely életre szóló tanácsokkal látja el az útrakelőket. Rosta Ferenc igazgató úr mindig felelősséggel válogatta össze a tarisznyába kerülő gondolatokat, amelyek az élet értékein alapulnak, és ebben az értékválságos időszakban is kapaszkodóul szolgálhatnak. Az iskola vezetője mindezt úgy igyekszik átadni, hogy - amint mondta -, az okostelefonokat szünet nélkül nyomkodó mai fiatalokat is elérje.

– Ha majd a bankettről felállva kiléptek a csillagfényes éjszakába, rájöttök, hogy visszavonhatatlanul és örökre vége a középiskolás éveiteknek. A nagykorúság határán alig túljutva megtapasztalod a felnőtté válás legkegyetlenebb ajándékát, a döntés szabadságát. Kegyetlen, mert vele együtt megkaptad a felelősséget is, akár akartad, akár nem – emelte ki az igazgató, majd a mai rohanó világgal kapcsolatban hozzátette: – Ahhoz hogy megláthasd a lényeget, le kell lassítanod, sőt néha meg kell állnod, különösen az útkereszteződéseknél. Abban a csendben meg tudod nyitni a füledet a bölcsességnek, a szívedet az okosságnak. Mert az emberek szívéből hiányzik a csend, helyette haraggal, és gyűlölettel van tele.

Beszédét pedig Böjte Csaba szavaival zárta: – Ha népünket, családodat, közösségeidet fel akarjátok emelni, akkor sok szeretetet, törődést, figyelmet kell befektetni az emberi kapcsolatokba. Csak ez az egyetlen út, amely kivezethet bennünket a krízisből, a morális és anyagi válságból. Ne féljetek a holnaptól, ne hagyjátok, hogy a mindent beszennyezni akaró gonosz, Isten legszebb ajándékát, a holnapba vetett hitünket elorozza tőletek – köszönt el a ballagókra is Isten áldását kérve a nyugdíjba vonuló intézményvezető.

A leköszönő igazgatót Kása Zsuzsanna a kecskeméti Tankerületi Központ szaktanácsadója, és Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az országgyűlés alelnöke is elbúcsúztatta, aki Rosta Ferenc hivatásának eredményeit összegezve elmondta: minden emberben van tehetség, minden diákban van valami, amit csak ő egyedül tud igazán kibontani, csak megfelelő környezet kell hozzá. Nincs tehetségtelen diák, csak tehetségtelen pedagógus, és tehetségtelen politikus, vagy politika, amely nem képes alkalmas környezetet teremteni a diáknak.

K.G.

Fotó: Messzi-Szabó Gábor, Kürti László

 

Kövessen minket a Facebookon is!