Egészségügy 2017. május 14. 08:15 Forrás: MTI

A szülésznők is növelhetik a gyermekvállalási kedvet

A szülésznők is növelhetik a gyermekvállalási kedvet
A szülésznők szakmai kompetenciájának növelését szolgáló képzések, továbbképzések feltételei most is adottak és a jövőben is mindig biztosítottak lesznek - közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár pénteken Kecskeméten.

Mészáros János a XXV. jubileumi országos szülésznői konferencián azt mondta: a családpolitikai intézkedések mellett a szülésznők szakmai támogatása is elengedhetetlen abban a kormányzati törekvésben, hogy növekedjen a szülési kedv és ezzel együtt a szülések, születések száma. Az első szülés élménye ugyanis jelentősen befolyásolja az anyák későbbi gyermekvállalási kedvét. Ebben a folyamatban pedig nélkülözhetetlen szerepük van a szülésznőknek - tette hozzá.

A 2007 és 2013 közötti időszak egészségügyi fejlesztéseire utalva emlékeztetett arra: az egészségügyi ellátórendszerben megvalósult, mintegy 500 milliárd forint összegű korszerűsítés több mint felét az infrastrukturális fejlesztések tették ki, abból a szülészet-nőgyógyászati ellátás minősége is jelentős mértékben javulhatott. Mint mondta, a fejlesztések 2014 és 2020 között is folytatódnak. Ezekben az években azonban a szakmai képzések, továbbképzések is nagyobb hangsúlyt kapnak. 

Az elmúlt időszak születési statisztikájáról szólva kiemelte, hogy míg 1990-ben a 30 éves vagy ennél idősebb nők esetében az első gyermeket vállalók aránya 15 százalékot tett ki, addig ez az arány 2009-re a duplájára, 33 százalékra nőtt. Több mint négyszeresére nőtt továbbá a 40 évesnél idősebbek száma a szülő nők között: az 1990-ben tapasztalt 1 százalékos arányuk 2009-re 4,4 százalékra nőtt. Szintén 2009-ben az élve született gyermekek felét 30 éves vagy annál idősebb nő szülte. 

A gyermektelen nők számának alakulásáról elmondta, hogy 2010-ben a 25 éves nők esetében 77 százalékos volt az arányuk, hat évvel később, 2015-ben a 30 éves nők 53 százalékának nem volt még gyermeke.

Mészáros János beszélt arról is, hogy Magyarország is csatlakozott az Európai Unió fejlett országaiban tapasztalt elöregedő társadalom trendjéhez. Még mindig nem éri el ugyanis évente a százezret az élve születések száma hazánkban, de már egy minimális, emelkedő tendencia megfigyelhető a demográfiai mutatók alakulásában. 

Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület szülésznői szekciójának elnöke kiemelte: a háromnapos konferencián mintegy 350 szülésznő vesz részt. Mint mondta, a szülésznők missziójuknak az egészséggondozást tekintik, amelyre meg is kapták a kompetenciákat. Nagyon bíznak azonban abban, hogy az élettani szülés önálló vezetése vagy a várandósgondozás mellett a szoptatást támogató szülésznői kompetencia is nagyobb hangsúlyt kaphat a jövőben, hiszen az édesanya és gyermeke első találkozása meghatározó jelentőségű a születést követő két órában.



 

Kövessen minket a Facebookon is!