Helyi hírek 2017. május 14. 11:30

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 5.: Élősködők és kártevők elleni szerek

Titkok a levéltárból - Régi idők reklámjai 5.: Élősködők és kártevők elleni szerek
Az 1885 és 1900 közötti félegyházi újságokban megjelent reklámok közül most a kártevők és élősködők elleni védekezésül kínált szerek hirdetéseit mutatjuk be.

Az ember környezetében mindig is léteztek élősködők és kártevők, a mikroszkopikus méretűektől kezdve az ízeltlábúakon át egészen a gerincesekig. Az ellenük való védekezés folytonos problémát jelentett már elődeink számára is. A 19. század végén a helyi újságokban három ilyen típusú termék hirdetésével lehet találkozni. Az első szer az emberek bélrendszerét megtámadó ún. pántlikagiliszta (mai nevén galandféreg) ellen szolgált. Bizonyára elterjedt bajról lehetett szó, még ha a reklám nagybetűs fejléce enyhén túlzónak is tűnik: „Pántlikagilisztában és gyomorbajban szenved az emberiség fele része!” A hirdetésben felsorolták a pántlikagiliszta-fertőzés főbb kísérő tüneteit is: „halványsárga arc, bágyadt tekintet, kék szemkarika, lesoványodás, elnyálkásodás, bevont nyelv, étvágytalanság felváltva mohó étvággyal, gyakori rosszullét, bélgörcs, főfájás, búskomorságra való hajlam, életuntság.” A betegség kezelésére népszerűsített termék használatával azonban „a pántlikagiliszta fejestől a páfránytokocskák által fájdalom nélkül 6 perc alatt teljes biztonsággal a gyomorból feltétlenül kihajtatik.”

A következő szer, az ún. patkánypogácsa, amely ígérete szerint „rohamosan kiirt patkányt, egeret és vakondokot anélkül, hogy más házi állatnak kárt okozna.” Mivel nem tartalmazott sem „phosport, sem strychnint, sem arsenikumot”, így a többi háziállat számára ártalmatlan volt.

A harmadik szer, a Zacherlin a rovarok és férgek ellen kínált védelmet: „meglepő gyorsasággal kiirtja a lakásokban, konyhákban és szállodákban lévő férgeket, nem különben a házi állatokon, az istállókban és a növényeken az üvegházban és kertben lévőket.” A termék reklámjait a korszakban még szokatlannak számító változatos grafikai elemekkel tették látványossá.

Ónodi Márta


 

Kövessen minket a Facebookon is!