Helyi hírek 2017. május 16. 09:30

Körkérdés: Tudja-e mit ünneplünk a városalapítók hetén?

Képgaléria
Körkérdés: Tudja-e mit ünneplünk a városalapítók hetén?
Kiskunfélegyházán 2000 óta rendezik meg a városalapítók napját, hetét, amelynek célja saját múltunk megismerése, a kiskun– jászkun identitás erősítése és a hagyományok ápolása. A rendezvénnyel elsősorban azokra emlékezünk, akik 1743-ban a várost újjáépítették és 1745-től vállalták a kiváltságokhoz kapcsolódó redempciónak, vagyis az önmegváltásnak súlyos terheit a település jövője érdekében. De vajon mennyit tudnak erről a félegyháziak?

Richard Hup (28)

Tisztában vagyok a városalapítás történetével. A jászok és a kunok a letelepedést követően redempció keretében visszakapták kiváltságaikat. Örülök neki, hogy méltóképpen megemlékeznek Kiskunfélegyháza történetéről. Természetesen az ehhez kapcsolódó programok is érdekelnek. A Miénk itt a tér és a szabadtéri koncertek mellett a Kiskun Múzeum rendezvényeit is nyomon követem.

 

Iványi Józsefné (74)

A városalapítás történetét annyira nem ismerem, ellenben a programokon minden évben részt veszek. Ezeken a napokon megpezsdül a város, rég nem látott ismerősökkel találkozom. A múlttal nem szeretek foglalkozni, inkább előre tekintek.

 

Kovács Tibor

Az újságban el szoktam olvasni a városalapításhoz kapcsolódó programokat, híradásokat. Ha időm engedi, és a városban leszek, akkor a rendezvényeket is figyelemmel kísérem.

 

Sallai Zsolt Ferenc (39)

Polgárőrként nyomon követem a városalapítók napi programokat és az eseményhez kapcsolódó történetet is ismerem. Tapasztalatom szerint minden évben nagy az érdeklődés, a legtöbben talán a koncerteken szoktak jelen lenni. Fontos, hogy az emberek tudják, miről szól ez az ünnep, végtére is itt élünk, ismernünk kell a múltunkat. Tősgyökeres félegyháziként örülök, hogy megemlékezünk a hagyományainkról.

G. Z. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!