Helyi hírek 2017. május 15. 22:20

Erdélyi, történelmi kalandtúrán jártak a batthyányisok

Képgaléria
Erdélyi, történelmi kalandtúrán jártak a batthyányisok
Irodalmi és történelmi kalandozáson vettek részt Erdélyben a „Határtalanul” program keretében a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikesei. A történelem tananyaghoz kapcsolódóan a diákok megemlékeztek az Aradi Szabadságszobornál, majd megtekintették a vértanúk emlékművét, ahol mécsest gyújtottak. A dévai vár megtekintése közben felidézték Déva ostromát. Megkoszorúzták Petőfi szobrát Fehéregyházán, ahol Szabó József igazgató úr mesélt az utolsó nagy ütközetről.

Szállásadó falujuk, Gyergyóújfalu iskolájába is ellátogattak, ahol betekintést nyerhettek a külhoni diákok életébe. A találkozás az összetartozás érzését és a baráti kapcsolatok elmélyülését szolgálta. Még a délelőtt folyamán felmásztak a Súgó-barlanghoz, majd leereszkedtek a mélybe, hogy megcsodálják a szebbnél-szebb karsztjelenségeket. Útjukat folytatták a Békás- szorosba, onnan pedig a Gyilkos-tóhoz mentek.

Harmadik nap Korondra buszoztak, ahol a fazekasmesterek máig élő hagyományait, munkáit csodálhatták meg. A gyerekek gyakorlatban is láthatták és gyakorolhatták a taplógomba megmunkálását, a korongozás technikáját. Innen az út Farkaslakára, Szejkefürdőre, majd Székelyudvarhelyre vezetett. Ezeken a helyeken Tamási Áronra, Orbán Balázsra és Bem Józsefre emlékeztek a tanulók.

A negyedik nap a székelyek védelmi központjába, Kézdivásárhelyre utaztak. Itt öntötte ágyúit Gábor Áron. Nyergestetőn megemlékeztek a hősökről, ahol a vízválasztón lévő emlékmű az önvédelmi harcokban részt vett, a Tuzson János alezredes vezette honvédeknek állít emléket.

A hazautazás napján, Tordán a sóbányában időztek, majd Kolozsváron megtekintették Mátyás király lovas szobrát. A partiumi Nagyszalontán Arany János szobránál helyeztek el koszorút.

A Batthyány iskola tanulói felejthetetlen élményekkel tértek haza.

Kép és szöveg: Bense Zoltán

 

Kövessen minket a Facebookon is!