Helyi hírek 2017. május 18. 15:30

Szellemi kulturális értékeinkről tartottak előadást a múzeumban

Képgaléria
Szellemi kulturális értékeinkről tartottak előadást a múzeumban
A Szellemi kulturális örökség Magyarországon címmel tartott előadást a Városalapítók hete rendezvénysorozat keretében a Kiskun Múzeumban Kothencz Kelemen néprajzkutató, a bajai Türr István Múzeum muzeológusa május 16-án.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el azt az egyezményt, amely a világ kulturális javainak megmentése és megőrzése érdekében fogalmazott meg. Magyarország 2006-ban csatlakozott, 39. országként e nemes kezdeményezéshez és az első felterjesztést 2009-ben tették meg, amely a mohácsi busójárás hagyomány volt. 2008-ban megalakult a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága, 2009 óta pedig a Szentendrei Szabadtéri Néprajz Múzeum koordinálja a szakmai feladatokat.

Kothencz Kelemen Bács-Kiskun megyei koordinátorként mutatta be a szellemi kulturális örökség jegyzékén szereplő nemzetközi és magyar értékeket. Különös figyelmet fordított a Bács-Kiskun megyei értékek ismertetésére, köztük a mohácsi busójárásra, a halasi csipkevarrásra, a kalocsai hímző és pingáló hagyományokra és a Duna alsó szakaszán kisszerszámos eszközökkel halászók munkájának bemutatására.  

Az előadó kifejtette, hogy a szellemi kulturális örökség egy megfoghatatlan örökség. Olyan szokás, ábrázolás, kifejezési forma, tudás, készség, amit egy közösség saját öröksége részeként elfogad.
Nagyon fontos, hogy ezt nemzedékről nemzedékre tovább is örökíti.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!