Helyi hírek 2017. május 18. 07:30

Aki óvodát épít, bízik a jövőben

Képgaléria
Aki óvodát épít, bízik a jövőben
Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egy pályázat jóvoltából hamarosan óvoda épül Félegyházán. A 395 millió forintos beruházás keretében a Móra Ferenc utcában, a jelenlegi épület lebontását követően, egy négycsoportos óvoda épül fel Boros Pál Ybl-díjas építész tervei alapján. A száz fő befogadására alkalmas intézmény átadását – ahol a jelenlegi Szegedi úti óvoda csoportjai is helyet kapnak – 2018 tavaszára tervezik.

Kiskunfélegyházán egy óvoda van, ami kilenc feladatellátási helyen, mintegy 780 kisgyermek elhelyezését szolgálja. A különböző városrészekben kiegyenlített a férőhely, a gyermeklétszám az intézmények befogadóképességéhez igazodik. A Kossuthvárosi, a Darvas téri, a Bankfalui és a Móravárosi épületek eredetileg is óvodának épültek, a többi „feladatellátási hely” valamilyen meglévő ingatlanban kapott elhelyezést annak idején. Ezek közé tartoznak a fejlesztéssel érintett Szegedi úti és Móra Ferenc utcai telephelyek.

Mindezt Csernus Krisztina óvodavezetőtől tudom, aki a legrégebbi, Szegedi úti épületről elmondta, hogy még a II. világháború előtt épült. Az egykori polgári családi ház 1946 óta működik óvodaként, s térszerkezetét, funkcióját tekintve talán már az akkori kor követelményeinek sem felelt meg. Az egyik csoportszobának például nincs ablaka, természetes fényt kizárólag a folyosóról kap. Szerencse, hogy a körülmények ellenére is kiváló szakmai munka folyik itt, ami az óvodavezető szerint igazán tiszteletreméltó teljesítmény a pedagógusoktól.  

Csernus Krisztina tíz éve vezeti a félegyházi óvodát, azóta nyilvánvaló számára, hogy ezeknek a problémáknak a megoldása túlmutat azon, ami rendszeres felújítással, karbantartással megoldható: új óvodaépület kell. Ehhez egyrészt pályázati lehetőséget, másrészt alkalmas helyet kerestek. A választás a Móra utcai telephelyre esett, és évekkel ezelőtt egy pályázati lehetőség is adódott. Akkor a döntéshozók nem támogatták a projektet. Most azonban úgy tűnik, hogy minden feltétele adott annak, hogy megépüljön Félegyháza új óvodája. Ehhez több okból is remek választás a Móra utcai telephely: közel van a városközponthoz, a buszmegállóhoz, és a Szegedi úti óvodához is.

Boros Pál tervei nyomán, Bátyán épült már egy négycsoportos óvoda, de az építész neve a félegyháziak előtt is ismerősen csenghet például a Kossuth utcai Credo üzletház, vagy az innovációs központ felújítása kapcsán. Az Ybl-díjas tervező nevéhez köthető továbbá az Alsótemetőben megépítendő ravatalozó terve is.

Boros Pál elmondta: egy óvoda tervezésénél néhány speciális szempontot mindenképpen érvényesíteni kell. Ezek közé tartozik a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez szükséges egészséges környezet, a benapozás, a kedvező tájolás, a kiszolgáló helyiségek praktikus elhelyezése. Félegyházán a rendelkezésre álló telek kicsivel kisebb, mint ami ideális volna. Ezért lett az épület részben emeletes. Ide viszont olyan funkciók kerültek, hogy sem a gyerekeknek, sem pedig a szülőknek nem kell felmenniük.

Boros Pál számára a Félegyházán megvalósulás előtt álló tervei azért is különösen kedvesek, mert – mint fogalmaz – a szimplán emberi létezéshez kapcsolódó épületek közelebb állnak hozzá, mint azok, amelyekben a technológiának jut a főszerep.  

Az új óvodaépület korszerű körülményeket teremt a Szegedi úti és a Móra utcai telephelyeken elhelyezett kisgyermekeknek. Felmérhetetlen változást hoz ez a pedagógusok és a csöppségek mindennapjaiba, elég, ha a tágas, világos terekre, az előírások szerinti mosdószámra, vagy a tornaszobára gondolunk. Ez utóbbi a gyermekek mozgásfejlődésén keresztül a későbbi tanulási képességek fejlesztéséhez is hozzájárul – emlékeztet a szakember, aki leplezetlen örömmel azt is elárulta, hogy az óvoda megépülése minden álmát felülmúlja.

A Móra utcai épület teljes lebontása után kezdődhet meg az építkezés, ami többek között azzal ár, hogy a két csoportot el kell elhelyezni az átmeneti időre. Mint az óvodavezető elmondta, az egyik kis közösséget a Móravárosi óvodában, a jelenleg tornaszobaként használt korábbi csoportszobában helyezik el, míg a másikat a Darvas téri óvodában fogadják be. A költözés legkésőbb júliusig megtörténik. A szegedi úti intézmény továbbra is zavartalanul működik. A 2018-19-es nevelési évet pedig a tervek szerint már az új épületben köszönthetik.

Csernus Krisztina ezúton is köszöni a szülők együttműködését az átmeneti időszakban, és ezúton is biztosítja őket, hogy gyermekeik biztonságérzetére és jó elhelyezésére nagy hangsúlyt fektetnek. A körzet képviselője, Balla László szerint az új óvodában egészséges, korszerű és esztétikus körülmények között gyűjthetik be gyermekkoruk meghatározó élményeit a félegyházi gyerekek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!