Kultúra 2017. május 18. 11:30

Könyvtársarok - Kiskunfélegyháza díszpolgárai

Könyvtársarok - Kiskunfélegyháza díszpolgárai
Minden település történetében vannak fontos dátumok. Kiskunfélegyháza életében az egyik ilyen 1745. május 6-a, amikor Mária Terézia Bécsben kiadott oklevele engedélyezte, hogy a jászok és a kunok a török kiűzése után 1702-ben jogtalanul elvesztett kiváltságaikat pénzért visszavásárolják. Ezt az eseményt nevezzük latin szóval redemptionak, azaz megváltásnak.

Városunk önkormányzata 2000 óta minden év májusában erre emlékezve szervezi a városalapítók napja/hete rendezvényeit. Hagyománnyá vált, hogy ünnepi képviselő-testületi ülésen hirdetik ki a helyismereti vetélkedő eredményeit, adják át a városi kitüntetéseket és nevezik meg az új díszpolgárt. E megtisztelő cím tulajdonosa többek között Kossuth Lajos, Jókai Mór, gróf Tisza István, Móra Ferenc, dr. Mezősi Károly és Petőfi Sándor – derül ki Kiskunfélegyháza díszpolgárai című könyvből. Először 2007-ben, 150 évvel az első díszpolgári oklevél átadása után jelent meg Kapus Béláné szerkesztésében, majd idén elkészítette a bővített változatot.



A kiadványt olvasva megismerhetjük díszpolgáraink életét, munkásságát, érdemeit és a cím adományozásának indoklását. Irodalomjegyzék segít abban, hogy tovább tájékozódjunk a kiválasztott személyről. A mellékletben megtekinthetjük a ma is élő díszpolgárok oklevelének másolatát. A kötet szereplőit egy dolog köti össze: a társadalmi, gazdasági, tudományos, művészeti és sportélet területén tettek többet az átlagosnál a városért, ezért köztiszteletre, megbecsülésre méltóak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!