Kultúra 2017. május 19. 13:30

A Lakiteleki Népfőiskola kurátora: Kassai Lajos, lovasíjász

A Lakiteleki Népfőiskola kurátora: Kassai Lajos, lovasíjász
A Lakiteleki Népfőiskolát irányító és felügyelő Kuratórium elnöke: Lezsák Sándor, tagjai: Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György és Kassai Lajos.

Kassai Lajos 1960. szeptember 16-án született Kaposváron. Gépszerelőnek tanult. A nyolcvanas évek közepétől másodállásban íjkészítőként dolgozott, és eredményes versenyző volt a terepíjász szakágban. Modern anyagok és technológiák felhasználásával rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat, és már főállásban elkezdte sorozatgyártását. Ezen kívül többféle hagyományőrző íjat is készít.

A nyolcvanas évek végén kidolgozta az ősi magyar lovasíjászat versenyszabály-rendszerét, és a kilencvenes évek elejétől elkezdte az új sportágat terjeszteni a Kárpát-medencében és szerte a világban.

Kassai Lajosnak öt Guinness világrekordot sikerült felállítania. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt váltott lovakon megállás nélkül 24 órán keresztül lovasíjászkodni.

A Kassai-völgyben, Kaposmérő határában a világ minden részéről fogad tanulni vágyókat, továbbá helyszínt biztosít nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, világtalálkozóknak.

Életéről sikeres filmet is készítettek. A Hungarikum Bizottság 2013-ban magyar csúcsteljesítménynek, hungarikumnak nyilvánította munkásságát.

(A szekelyfold.hu nyomán)

 

Nyelvi és műfordítói táborok a Lakiteleki Népfőiskolán

Augusztus 21-től augusztus 27-éig

Németh László műfordítói tábor az alábbi nyelvekből: horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, cseh, lengyel
 

Augusztus 28-ától - szeptember 3-áig

Belarusz és kazah országismereti táborok, orosz-magyar, magyar-orosz, mongol-magyar műfordítói táborok, Csehov orosz-magyar és magyar-orosz színházi műhely.

A táborokhoz kapcsolódó részletes ismertető és felhívás a jelentkezési lapokkal együtt elérhető az alábbi oldalon: www.nepfolakitelek.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!