Kultúra 2017. május 21. 13:30

Az élet tisztelete a legfontosabb

Képgaléria
Az élet tisztelete a legfontosabb
Idén újra megszervezték a Lakiteleki Népfőiskolán az Örökbefogadók Találkozóját. A rendezvényt, amely különleges találkozásokra adott alkalmat az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület szervezte.

A Népfőiskolán már hagyománnyá vált a Baba Találkozó megszervezése. Idén viszont már nem a babák találkoztak, hanem azok a családok, akik adoptáltak, és azok a gyermekek jöttek el, akiket örökbe fogadtak és már felcseperedtek. Így a hasonló élethelyzetből jött gyerekek találkozni tudtak egymással, meg tudták beszélni sokszor azonos lelki problémáikat, és tudtak épülni a beszélgetések által.

A találkozón kézműves foglalkozások és előadások sora várta az érdeklődőket. Korosztályonkénti kézműves- és játszóház programokból, valamint szabadtéri játékok közül válogathattak a gyerekek. A házaspároknak pedig interaktív foglalkozásokat, családi sportjátékokat szerveztek.

Varnyú Ildikóval, a találkozó rendezőjével, az egyesület szakmai vezetőjével  beszélgetek. Három gyerekes anyuka, ifjúsági védőnőként dolgozik Pécsett. Civil szervezeti tevékenységként az Együtt az Életért Egyesületben is tevékenykedik.  Ez az egyesület a krízisbe jutott kismamák megsegítését tűzte ki célul – tudom meg Ildikótól. Visszaemlékezései szerint az Örökbefogadók Találkozója – amit több éve az Együtt az Életért Egyesület szervez – már majdnem húsz éves múltra tekint vissza.

– Mivel foglalkozik ez az egyesület?

– Megpróbáljuk az anyukákat és a családokat úgy segíteni, hogy életpárti döntést tudjanak hozni. Közösen próbálunk utat keresni, illetve megpróbáljuk azt a gondot orvosolni, ami a krízisüket okozza. Ebben a munkában a legnagyobb öröm, hogyha a gyermek a saját családjában marad, de hogyha ez semmiképpen nem kivitelezhető, akkor minél előbb örökbe fogadó családot keresünk számára.

– Kik vesznek részt ezen a találkozón?

– Itt olyan családok vannak együtt, akik nevelnek örökbe fogadott gyereket. Van köztük olyan család is, amelyik saját gyerek mellé fogadott örökbe, és vannak olyanok is, akik nevelőszülőként és örökbefogadóként élik hétköznapjaikat. Az köti össze őket, hogy valamennyien örökbe fogadtak. Ez a találkozó hiánypótló lehetőség, mert nagyon kevés az a fórum, ahol ezek az örökbefogadó családok találkozhatnak, ahol ők a a sajátos élethelyzetük adta gondokat megbeszélhetik, illetve tapasztalatot cserélhetnek.

– Ki és milyen problémával fordulhat ehhez a szervezethez?

– Az egysülethez bárki fordulhat minden megkülönböztetés nélkül, aki egy adtott életszakaszában a várandósága miatt nehézségekkel találkozik. Mi megpróbálunk segíteni neki, amennyiben nem sikerül, akkor megpróbálunk a sajátos problémájához mérve szakembert találni. Azzal tudjuk a krízisbe jutott kismamákat támogatni, hogy baba ruhákat gyűjtünk, illetve segítünk megkeresni azokat az egyébként meglévő támogatási rendszereket, ahol kaphatnak támogatást. Sok esetben azt látom, hogy nem is az anyagi támogatás hiányzik, hanem a mellé állás. Nekem nagyon nagy tanulság volt az, amikor az első krízisben levő kismamával találkoztam. Felhívott, hogy azon gondolkozik, hogy elveteti a gyerekét, mert romba dőlt az élete. Mi sem tudtunk az összes problémájára megoldást találni. Én utólag tudtam meg, hogy azért döntött a gyermek mellett, mert már nem csak neki volt fontos a kisbaba, hanem valaki másnak is. Ebből is látszik, hogy nem biztos, hogy csak az anyagi dolgok nyújtanak segítséget, sok esetben a pszichés támogatás nagyon számít.

– Kik dolgoznak az egyesületben?

– Orvosok, védőnők, pedagógusok dolgoznak az egyesületben. Ez egy önkéntes munka. Ezért fizetést senki sem kap. Különböző jellegű munkák vannak és természetesen mindenkinek meg van a maga helye. Tartunk belső képzéseket is, hogy az önkéntesek a gondozási munkával kapcsolatos ismereteiket bővítsék. Az egyesülethez bárki csatlakozhat végzettségtől függetlenül, aki az egyesület elveit, normáit elfogadja.

– Mik ezek az elvek?

– Az élet tisztelete, valamint a másik ember kirekesztés nélküli elfogadása.



 

Kövessen minket a Facebookon is!