Helyi hírek 2014. június 14. 15:02 Forrás: baon.hu

Csökkenhet az illegális szeméthegyek száma

Csökkenhet az illegális szeméthegyek száma
Közel ötmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően még idén ősszel elindulhat a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyolcvankét településén, így Kiskunfélegyházán is. A fejlesztés Bács-Kiskun és Csongrád-megye mintegy háromszázezer lakosát érinti.

A beruházás során a felgyői, a vaskúti és a kiskunhalasi hulladéklerakóban olyan hulladékkezelő eszközöket üzemelnek be, melyek alkalmasak lesznek a szerves hulladék száz százalékos kiválogatására. Az így szétválogatott szemetet pedig újrahasznosítják – tájékoztatta a baon.hu-t Gyovai Gáspár, a társulási tanács elnöke.

Azt is elmondta, a fejlesztés részeként a kétezer lélekszám alatti településeken tízezer komposztáló edényt osztanak ki tovább csökkentve ezzel a lerakóba kerülő szerves hulladék mennyiségét. Ugyanakkor a meglévő öt hulladékudvarokon – így a Kiskunfélegyházán is – újrahasznosítási központot alakítanak ki, azzal a céllal, hogy a lakosság által kivitt ruhaneműt, háztartási eszközöket, bútorokat kiválogatva újrahasznosítsák. A házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés is rendszeresebb lesz. Az eddigi hét szállítás helyett, valószínűleg kéthetente elviszik majd a házak elé kihelyezett zöldhulladékot is.

A szelektíven szétválogatott papír, műanyag és fémhulladékot pedig hetente elszállítják majd. A házhoz menő szelektív gyűjtés próbajáratait még ősszel elindítják, ezzel párhuzamosan pedig megszüntetik a kertvárosi részeken a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket. A szakemberek abban bíznak, hogy a fejlesztésnek köszönhetően lecsökken az illegális szeméthegyek száma, és elősegíti a társadalom környezettudatos szemlélet változását.

A beruházás egy éven belül befejeződik.

Kövessen minket a Facebookon is!