Helyi hírek 2017. május 18. 09:30

Rosta Ferenc: 18 éve mindig elköszöntem a ballagóktól, most azonban én is velük megyek

Képgaléria
Rosta Ferenc: 18 éve mindig elköszöntem a ballagóktól, most azonban én is velük megyek
A ballagókkal együtt idén Rosta Ferenc igazgató is elbúcsúzott a Móra Ferenc Gimnázium éléről. Az idei tanévvel lezárta pedagógusi pályáját, hogy az ezzel járó feladatokat átadja a fiatalabb korosztály számára, és hogy a jövőben teljes energiával tudjon alpolgármesterként a hivatali teendőkre összpontosítani. Igazgatóságának időszaka, az elmúlt 19 év azonban nem múlt el nyom nélkül, hiszen számos elvetett mag hozott gyümölcsöt munkája nyomán.

Tizenkilenc év után, két évvel a betöltött nyugdíjkorhatárt követően döntött úgy Rosta Ferenc, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, hogy nem vállalja tovább a vezetői feladatokat. Mint mondta, mind az intézményvezetői, mind az alpolgármesteri funkció teljes embert kíván, így tisztességgel nem lehet sokáig a kettőt egyszerre ellátni. A hivatali teendőket a 2014-es választások idején, felkérésre vállalta, s azóta is a kultúrális események lebonyolításának irányításában tölt be döntő szerepet. Az oktatási intézményeket és a pedagógiai munkát, mint kultúráért felelős alpolgármester is teljes mértékben támogatja, hiszen – mint ahogy azt ő maga is megtapasztalta - az igazi kihívás, az ifjúság nevelése az iskolákban van.

– A jövő nemzedékének felnevelése nagy felelősség a szülők és a tanárok részéről is, különösen most, ebben a leginkább a fiatalokat sújtó értékvesztett időszakban – tárta fel a pedagógia egyik vezető nehézségét a tapasztalt igazgató.

És miközben permanens bálványimádásként beszélt azokról a múlandó technikai eszközökről és az általuk nyújtott örömökről, amelyekre ma értékként tekintenek, elmondta, hogy a nevelésben fel kell venni ellenük a küzdelmet. Ez azért sem könnyű feladat, mert a gyerekek sokszor az okostelefonoknak és a közösségi oldalakhoz való tartozásnak csak az előnyeit látják, de a veszélyeit nem ismerik fel. Majd hozzátette: ez a teljes embert igénylő feladat egy olyan fiatalabb korosztályra kell, hogy háruljon, aki felismeri az igazi értékeket, és tudja, hogy milyen kapaszkodót nyújtson a felnövő generációnak.

– Szerencsére minden korban vannak az útszélén jelfák, és minden korban vannak harcosok, akik felvállalják a küzdelmet. A stabil értékek, mint a szeretet, a hűség, vagy a tisztesség ma is ugyanaz, mint negyven évvel ezelőtt, csak a világ sajnos nem erre halad. És mivel nem ez a trendi, ezért ma különösen nehéz harcolni mellette - mondta bölcsen.

Rosta igazgató úr pedagógiai és vezetői szemlélete ezen gondolatok köré épült, és a tantestületben eltöltött 42 év során - amíg a diákokból néhányan kollégák is lettek -, sikerült olyan társakra találni, akikkel együtt vezetése alatt már ezekre a stabil értékekre alapozva tudta formálni a gimnázium nevelési rendszerét. A 19 év igazgatói szolgálat pedig jó példája elhivatottságának, és annak a céltudatos életnek, amelyet számos maradandó dolog fémjelez.

Az évente megjelenő értesítő, amely nyitott könyvként mutatja be az iskola tevékenységét, a női futballcsapat, és az annak révén létrejött és elmélyült olasz testvérvárosi kapcsolat, vagy a 40 éve működő képzőművészeti szakkör csupán néhány azon dolgok közül, amelyek maradandó pillérei az ódon falak közt működő intézménynek.

Az elmúlt időszakban születtek olyan, az országban is egyedülálló értékek, mint a már hét éve álló Millenniumi Emlékpark, vagy a főbejárat melletti Morell Mihály szobor, amely utóbbi a gimnázium mindenkori tanárainak emlékére, a tanári hivatásnak állítódott. A gimnázium diákjai között eltöltött hosszú szolgálatuk emlékére “Örökös tanári cím” illeti meg azokat a tanárokat, akik az iskola 40 évében meghatározó egyének voltak, s akikre fényképeik előtt a folyosón állva ma is felnézhetünk.

Mint ahogy felnézhetünk arra az iskolaigazgatóra is, aki kiállva az igazi értékekért folytatott küzdelemben, hitvallását mindig is az útrakelők tarisznyájába tette, s ahogyan 18 éven át elköszönt a ballagóktól, most ő is búcsúzik a tanári pályától.

– Az iskolai és hivatali teendőktől csordultig telve most még nem tűnik nehéznek a búcsú, de később, majd amikor távolabbról visszanézek, hiányozni fog a gimnázium.
S bár – ahogy mondta – a névsorból még nem törlődött ki, de az igazgatásban már nem vesz részt, feladatait megbízott igazgató látja el a pályázat kiírásáig.

K. G. 

Kövessen minket a Facebookon is!