Helyi hírek 2017. május 17. 15:55

Permetezik a platánokat a Kossuth utcán

Permetezik a platánokat a Kossuth utcán
Rendkívüli növényvédelmi permetezés lesz a Kossuth utcán – tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal.

Fotó: Kürti László

Amint azt a város lakói észlelhették, a Kossuth Lajos utcán a platánfák egy része elkezdte hullajtani a leveleit. Ennek oka az Apiognomonia veneta nevű gomba által okozott, úgynevezett gnomónia fertőzés, ami már fiatal korukban megtámadta a platánfákat és a faállományban a későbbi évtizedek során is megmaradt. Ebben a korban sajnos már csak a betegség tüneteinek csökkentésére van lehetőség, amit rendszeres védekezéssel meg is tesz a város.

A betegség megjelenését a száraz, tömött talaj, illetve az időjárás erősen befolyásolja. Sajnos a Kossuth utcai fasor talajszerkezete ilyen, és az sem kedvez a fák állapotának, hogy annak idején nagyon sűrűre lettek ültetve. Sajnos a Platunus nemzetség minden fajában előfordul ez a betegség, bár a fajok és változatok fogékonysága eltérő.

Félegyházán a betegség megelőzésére rendszeresen alkalmazzák a tavaszi lemosó permetezést, illetve az év többi szakaszában a vegyszeres kezelést. A mostani tünetek kezelése is soron kívüli növényvédelmi permetezést igényel, amit a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint május 18-án, csütörtökön, illetve rossz időjárás esetén május 19-én, pénteken végeznek el.


 

Kövessen minket a Facebookon is!