Helyi hírek 2017. május 19. 16:30

Sorsuk közös értékeit idézték a múzeumban a kunok és a jászok

Képgaléria
Sorsuk közös értékeit idézték a múzeumban a kunok és a jászok
Jászkun emléknapot rendeztek a Városalapítók Hete rendezvénysorozat keretében a Kiskun Múzeumban. A jászok és kunok összetartozására, szabadságuk megőrzésére, 277 évvel ezelőtti megváltására emlékeztek május 16-án a félegyháziak és a Jászságból érkezett vendégek. Az emléknap megszervezésében közreműködött a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete. A vendégeket Mészáros Márta igazgató köszöntötte, majd Balla László alpolgármester fogalmazta meg gondolatait a jászkun hagyományok őrzésének fontosságáról.

Az ünnep a jász és a kun ősök ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe és előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis évtizedekig tartó küzdelmekkel kivívták szabadságukat. Bár a jász és a kun sok tekintetben különbözik egymástól, a sorsuk már a honfoglalás előtti időkben is egybekapcsolódott. Hazai krónikásaink és a külföldi források is sok esetben együtt emlékeznek meg róluk.

– Több mint ezer év óta él az ország középső részén a jászkun nép, számban megsokasodva, sok vihart átélve, de soha el nem fogyva és az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely méltán érdemel figyelmet. Az idő bebizonyította, hogy a konoknak kikiáltott kunok és a takarékos, nem kevésbé csökönyös jászok lesznek a magyarok legmegbízhatóbb szövetségesei – mondta el megnyitó beszédében az alpolgármester.  

A megnyitó után dr. Farkas Kristóf Vince, a Jász Múzeum történész-muzeológusa tartott történelmi előadást. Ezt követően „A Jászság népművészete” címmel nyílt kiállítást dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az ünnepi eseményt a Bugaci Nyugdíjas Klub műsora és Kátai Tibor néptánctanár vezetésével a Constantinum Intézmény diákjainak táncos előadása zárta.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!