Helyi hírek 2017. május 18. 13:30

Könyvek a bőröndből

Képgaléria
Könyvek a bőröndből
Ingyen elvihető könyvek várják az olvasókat a Petőfi Sándor Városi Könyvtár bejáratánál. Az első napon már sokan válogattak a feleslegesé vált könyvek közül, amelyeket stílusosan egy régi bőröndben helyeztek el.

A könyvtár eddig is kínált néhány száz forintért leselejtezett köteteket olvasóinak. Ezt a lehetőséget  sokan ki is használták, és már nem csak kölcsönöztek, hanem feltöltötték házi könyvtárukat is. Most újabb adag könyv kerül terítékre. A bőrönd tartalmából bátran válogathatnak a könyvtár vendégei és ingyen haza is vihetik a kiválasztott kötetet.

A könyvtárosok elmondása szerint, ezek olyan dokumentumok, amelyek a gyűjtemény számára már nem szükségesek. A kiadványok kiválogatását különböző szempontok alapján a könyvtárosok végezték. Vannak könyvek, amelyekből régebben többet vásároltak, részben az érdeklődés, részben az áruk miatt. Ma már azonban nem kell annyi példányt megvenni és raktározni, igény esetén gyorsan pótolható a keresett kötet. A kivonás indoka a könyvek állapota is lehet. A könyvtár látogatói elvárják, hogy a könyvek esztétikai állapota megfeleljen elvárásaiknak.

Természetesen nem árusítanak, és ajándékoznak szétszakadt példányokat, de a papír természetes elhasználódása olyan elszíneződéseket, eredményez, amit egy magánember még bőven elvisel a saját gyűjteményében. A könyvtárak ugyanakkor igyekeznek az olvasók számára a legszebb és legjobb állapotú könyveket kikölcsönözni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!