Kultúra 2017. május 20. 09:40

Kiskunfélegyházán bárki kőfaragó lehet a hétvégén - videóval

Képgaléria
A kihalófélben lévő kézműves szakma népszerűsítését is szolgálja a május 20-án és 21-én, Kiskunfélegyházán zajló Európai Kőfaragó Fesztivál, hiszen a résztvevők a látogatók szeme előtt készítik el alkotásaikat. Másrészt a találkozó új programja, hogy gyakorlott kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhat, és miközben megismerkedik a kővel, annak megmunkálása közben próbára teheti kézügyességét, fantáziáját is.

A program hivatalos megnyitóján május 20-án, szombaton 8 órakor köszöntőt mondott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, majd Dall’ Asta Arnold kőfaragó és műkőkészítő, a Vállalkozók Országos Ipartestületének örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Rónaszéki Gábor, a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony Templom plébánosa pedig megáldotta a fesztiválra érkezett mestereket.

Az Európai Kőfaragó Fesztivál Kiskunfélegyházán a mintegy két évtizedes múltú Városalapítók Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódik. A település alapításának ünnepén gazdag kulturális programkínálat várja az idelátogatókat. A városalapítókról szentmisén emlékeznek meg vasárnap, majd ünnepi képviselő-testületi ülés keretében adják át a helyi kitüntetéseket.

A gyermekprogramok között városnéző kisvonatozás, bábszínházi előadások, koncertek és kézműves foglalkozások kaptak helyet, de lesz gólyalábas produkció és népi játéktér is. Idén is felvonulással köszöntik a város ünnepét az olaszországi Feltre testvértelepülésről érkező zászlóforgatók, az esti koncertek fellépői között pedig Nagy Feró és a Beatrice, Dér Heni, Kocsis Tibor és Rúzsa Magdi szerepel.

A „Varázskert a lombok árnyékában” mottóval zajló „Miénk itt a tér” szabadtéri kiállítás és fesztivál egyik alkotója Bubutímár Éva keramikus, aki a Manóvilág című – gyermekek és felnőttek körében is nagy népszerűségnek örvendő – tárlatával érkezik. Itt lesz Kő Boldizsár, Ipari- és Formatervezési Nívódíjas, Europa Nostra-díjas képzőművész is, akinek keze munkáját dicséri egyebek mellett a Millenáris Parkban található Zöld Péter Népmese Játszótér. Pócsik Olga művésztanár festői világában a játék és az öröm eszköze révén rugaszkodhatunk el a valóság szürkeségétől. A fesztivál programjai között kocsmakvíz, társasjáték-est, koncert és táncház is szerepel. A szervezők idén is a nap 24 órájában várják az érdeklődőket.

 

Kövessen minket a Facebookon is!