Helyi hírek 2017. május 20. 13:15

„A díszpolgár olyan tükör, amelyben a város felismerheti magát…”

Képgaléria
„A díszpolgár olyan tükör, amelyben a város felismerheti magát…”
Ahogyan egy neves történészünk írja: „a díszpolgár olyan tükör, amelyben a város felismerheti magát, általa a régmúlt történetei beleszövődhetnek a jelenbe, segítségével a jelen a múlt folytatásaként válik értelmezhetővé.” – fogalmazta meg dr. Luchmann Zsuzsanna irodalomtörténész, május 19-én a városháza dísztermében a Kiskunfélegyháza díszpolgárai című kötet bemutatásán. A könyvbemutató résztvevőit – köztük a megjelent díszpolgárokat, és az elhunyt kitüntetettek családtagjait - Csányi József polgármester és Kállainé Vereb Mária, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke köszöntötte. A kötetet Kapus Béláné, az egyesület elnöke, a könyv szerkesztője ismertette.

Amikor valaki félegyházinak vallja magát, akkor nem egyszerűen a helyet jelöli meg, ahol született vagy ahol él, hanem azonosulását is kifejezi a sajátos természeti tájban nemzedékek által formált környezettel, a benne megélt történelemmel, az itt élők örökül hagyott értékrendjével. Mert egy település nem pusztán épületek, utcák, intézmények és létformák színtere, hanem szimbolikus tér is, amely történeti és kulturális jelentésekkel bír, polgárai pedig olyan formák alakítói és megjelenítői, amelyek hordozzák vagy megtestesítik a város történeti-szellemi életrajzát, rendjét és identitását – fogalmazott Luchmann Zsuzsanna.

Kiskunfélegyháza életében rendkívül fontos a múlt, az elődök tisztelete, és hogy az utódok emlékezzenek azokra, akiknek otthonunkat, városunkat, életünket köszönhetik .  Ehhez a lelkülethez példaképekre, nagyszerű teljesítményekre van szükségünk. nemes és szép feladat azon emberek, közösségek elismerése, akik sokat tettek, tesznek Kiskunfélegyháza városáért, hiszen ők a mi ékköveink – fogalmazott Csányi József polgármester a könyvbemutatón, Megköszönve a szerkesztők, valamint a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjainak azt a munkát, amelyet a kötet megjelenése érdekében végeztek.

A könyv az adományozás időrendjében ismerteti díszpolgáraink életének és munkásságának rövid összefoglalóját, érdemeit. Tartalmazza a cím adományozásának indoklását, a díszpolgár arcképét, esetenként egy-egy, a munkájával kapcsolatos képet. Irodalomjegyzék teszi lehetővé az adott személyről a további tájékoztatást. Erről Kapus Béláné egyesületi elnök szólt, aki képeken is bemutatta díszpolgárainkat. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának tagjai pedig egy-egy idézetet olvastak fel a díszpolgárok irodalmi alkotásaiból, fontos közéleti gondolataiból.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!